ГЕРБ обвини Михаил Миков, че има лични интереси в българската енергетика

15:33, 21 юни 15 / Политика 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на БСП Михаил Миков е този, който има интереси в българската енергетика, защото притежава акции от енергийни мощности. 

Това обвинение хвърли Валентин Николов, народен представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по енергетика към Народното събрание, предаде репортер на София Topnovini.bg. Думите на Николов са от извънредната пресконференция на партията във връзка с увеличението на цените на тока за бизнеса от 1-ви юли.

“Ако има резерви към решенията на КЕВР, нека каже какви са. Щом наближат избори, АЕЦ „Белене“ заживява с нов живот и започваме да го строим“, подхвърли Николов и добави, че дори в БСП е имало конфликти, че не изпълняват своите обещания. 

Според него въпросът не е да се печелят избиратели с популизъм, а да се намери решение, което да не е болезнено за хората.

„В противен случай рано или късно цената ще се плати от нас“, добави депутатът. 

Относно обвиненията, че АЕЦ „Козлодуй“ продава електроенергия под себестойността й заради разходите по преносната мрежа, Николов обясни, че атомната централа продава за 30 лева на мегаватчас на регулирания пазар.

„Решението за това е взето в предходното правителство на Пламен Орешарски. Защо е направено, след като е неправилно? Това е единственият начин да не се вдигне цената за населението“, заяви народният представител от ГЕРБ. 

По думите му по време на дебатите в Народното събрание ще стане ясно за всеки дали има смислени решение, или „отиваме към популизъм“.

„Ако има смислени предложения, КЕВР да ги вземат. Ние сме предложили нашите. Търсим вариант в държавния дружества да се намалява с 10% разходите за администрация, а също преференциалните цени да се намалят“, поясни Николов и допълни, че е категорично против това да се политизира въпросът с цената на тока. 

„С промените в Закона за енергетиката спестихме 400 млн. лева“, каза от своя страна председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев.

По думите му, в началото на годината съществуващият тарифен дефицит за един ценови период е бил 800 млн. лева. Този дефицит се дължи на управлението на кабинета Орешарски и социалната му политика за намаляване на тока.

Търсят се механизми с реформа в държавната енергетика остналият дефицит от 400 млн. лева да бъде свит максимално, като част от решението е увеличението на цената от 1% за домакинствата и преразпределението на тежестта към бизнеса от 1 юли, обобщи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама