Рапсодия "Вардар" откри световния музикален фестивал "Варненско лято"

15:46, 21 юни 15 / Култура 25 536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С традиционната рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров бе открито 89-ото издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Кметът на морската столица Иван Портних поздрави участниците в престижното културно събитие в зала І на Фестивалния и конгресен център, където варненската филхармония, под диригентството на Йордан Камджилов и солиста цигулар Симеон Симеонов, свириха бисери на Владигеров и Чайковски.

"Международният музикален фестивал "Варненско лято" е неизменна част от съвременното лице на Варна и символ на фестивалното лято на България. Високо ценим факта, че това е първият и най-дългогодишен български музикален фестивал – гордост за Варна, но и за цялата музикална общност в България. За нас е чест, че само преди месец получихме признание за този форум от Европейската асоциация на фестивалите", каза по време на откриването кметът Портних.

"През тази година фестивалът се изправи пред нови предизвикателства – разширяване на музикалните граници и по-тесен контакт с по-младата публика, защото ние гледаме напред, когато през 2017-а година Варна ще бъде Европейска младежка столица", подчерта градоуправникът. И допълни, че тазгодишното издание на "Варненско лято" започва с мисълта и за следващия му старт, когато ще се честват 90 години от неговото създаване.

След приветствията фестивалът продължи с още една творба на патриарха на българската музика Панчо Владигеров - "Концерт за цигулка и оркестър №1". Виртуозно, но и много българско звучене постигна в интерпретацията на произведението другият млад звезден гост – цигуларят Симеон Симеонов, който по оценките на музикалните експерти направи много специален прочит на тази специфична творба.

На финала Шестата симфония на Чайковски, "Патетична", вдигна публиката на крака, магичният Камджалов беше извикан няколко пъти на сцената от благодарната аудитория, а концертът, който предизвика толкова силен интерес, че имаше и множество правостоящи, се записа в историята на първия български фестивал с прекрасната емоция на голямо музикално събитие.

Международният музикален фестивал "Варненско лято" е основан през 1926 година. Член е на Европейската асоциация на фестивалите. Организира се от Община Варна – Дирекция "Култура и духовно развитие", и e под патронажа на кмета на града. Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерството на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама