Бат’ Сали: С последни усилия спираме напрежението сред ромите

16:54, 21 юни 15 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има държава, а няма държавност. Не може, както някои политически партии искаха, в ромските гета и циганските махали да увеличат броя на полицаи. Не можем да поставим във всеки автобус униформен служител, който да пази моя етнос от ескалиращото напрежение. 

Това заяви Александър Методиев, по-известен като Бат’ Сали, народен представител от ПГ на ДПС, в ефира на Нова телевизия. 

По думите му той се стремим с последни усилия с заедно с колегата си Илия Илиев да спре това „напрежение сред нашите хора“. 

„Те не са уплашени, че някой иска да ги нападне. Имат някакво свое виждане, че не трябва да отговарят на силата с някакви непредвидени последствия, като се стигне до някакво стълкновение по-сериозни“, обясни депутатът. 

Според него хората му отговаряли с диалог, като онзи ден в столичния квартал „Орландовци“, „когато си стиснаха ръцете българи и роми“. 

Изкуствено се насаждало напрежение от някои лидери на политически партии, за да се установи някакво антициганско напрежение. 

„Никой не е съгласен да пребиват неговите деца пред очите му. Вчера в квартал „Дружба“ в столицата пред очите на бащата пребиха двамата му сина. По техните изказвания без никакъв повод – само защото са цигани и са черни на цвят. Защо не посягат на белите роми – има и бели“, попита Сали. 

Попитан как може да бъде спрян този процес, депутатът обясни, че не вярвам да има институция, която да спре тези битови инциденти, но може да ги намалим до минимум. 

„Трябва да има диалог между двата етноса и общности. Трябва да има разбиране и най-вече човешката доброта един към друг“. 

На въпрос как ще се случат тези красиви пожелание, след като от една страна българите си плащат тока, а гетото години наред не си плаща и никой нищо не прави, Бат‘ Сали се върна в началото на изказването си. 

„Затова казах, че има държава, а няма държавност. Кой позволи на нашите хора да си построят тези незаконни постройки преди 100 години. В Самоков има такива, които са от 100 години и няколко поколения се изродиха в тях“, съобщи депутатът от ДПС. 

Според Александър Методиев ромите нямат собственост и не могат да плащат сметките си. Данъкът на кое жилище да плащали? 

„Той не е собственик на нищо. Какви права? Държавата не ме е накарала да си узаконя постройките, а иска да плащам такси и данъци“, уверено заяви народният представител. 

По думите му наближаващите местни избори е причината да бъде повдигнат въпросът с незаконните жилища на ромите. Целта е сплашване на неговия етнос, а досега не са ги премахнали, защото циганите били удобни за манипулиране на съответните избори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама