В Калофер почетоха паметта на Екзарх Йосиф

17:05, 21 юни 15 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметта на българския Екзарх Йосиф I почетоха неговите потомци и съграждани в Калофер. Знеполският епископ Арсений и викарий на пловдивския митрополит отслужи архиерейска света литургия и възпоменателна панихида в местния храм "Св. Атанасий".

Да изразят своето преклонение пред родения в града български екзарх дойдоха много хора от цялата община Карлово, свещеници от Карловската духовна околия, кметът на Калофер Румен Стоянов, председателят на комисията по вероизповедания в 42-рото Народно събрание Пламен Славов.

"Заставайки начело на българската църква, на Екзарх Йосиф му е съдено, само на 37 години, да бъде духовен водач на народа ни в свободна България", сподели Славов в разговор с жителите на подбалканското градче.

Екзарх Йосиф I е имал благородната мисия и дълг да обедини цялото българско население. Той е бил духовен стълб на българщината, успял да обедини българските епархии. Въпреки духовните си задължения като православен архиерей, той е бил и дипломат, и политик. Неуморните му борби за поддържане и съхранение на църковно-националните интереси и права на българите от Македония, Беломорска и Одринска Тракия, останали под чужда власт, са ярък пример за подражание, заяви още Пламен Славов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама