Румен Петков: България трябва да мине през етап със задължително гласува

18:04, 21 юни 15 / Политика 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България трябва да мине през етап със задължително гласуване. Обаче това не бива да бъде превръщане в постоянен инструмент за натиск върху гражданите. 

Това заяви Румен Петков, бивш вътрешен министър и заместник-председател на ПП АБВ, в предаването „120 минути“ по бТВ. 

Петков обоснова искането си държавния глава Росен Плевнелиев да се оттегли от поста си, ако референдумът се провали. 

„Какво правим, ако хората не гласуват, защото президентът не е посочил правилно въпросите? Ако гласуването стане задължително, какво ще се случва с хората, които не гласуват. Ще ги санкционирам или ще ги стимулираме“, попита Румен Петков.

По думите му Плевнелиев е инициаторът и предлага въпроси, които са от обществено значение според него. Президентът също така ги задавал по неговия си „типичен начин“. „Ако допитването се провали, той няма повече място на „Дондуков““, категоричен е политикът. 

Петков припомни, че АБВ е първата политическа сила, която настояваше за възможност за по-пряка демокрация и сваляне на праговете за признаване на референдумите, а също така и за свикването им. Те бяха отхвърлени от мнозинството в Народното събрание. 

Зрители зададоха и следните въпроси към бивш вътрешен министър. 

„Възможно ли е да избухне гражданска война? Ще продължи ли ескалацията на напрежение? Защо след толкова година на власт БСП не предприе нищо за интеграцията на ромите? Какви ще са реформите в МВР?“ 

Румен Петков отговори, че се нуждаем от едни наистина отговорен и сериозен диалог. „Това не е по силите на държавния глава“, допълни той.

Заместник-председателят на АБВ попита кой подклажда напрежението и си играе с тази ситуация, която „е много предизборна“. 

„В някаква степен има увредено мислене. Не може да не направи впечатление, че и в село Гъмрен и в квартал „Орландовци“ се оказаха основни протестиращи не от местните, а от други градове и села“, поясни Петков. 

Според него един от тези с обвинения в „Орландовци“ е от Гоце Делчев. Ръководството на МВР запазило хладнокръвие и не допуснало злоупотреба със сила. Не допуснало разгръщане на тези междуособици. 

По думите на Петков нашият народ е много толерантен. След 90 година обаче сме изгубили нещата и се допуснали структуриране на такива общности, които са в страни от закона. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама