Понта се оттегля от премиерския пост временно

19:15, 21 юни 15 / Свят 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Румънският премиер Виктор Понта временно отстъпва поста си на вицепремиера Габриел Опря заради здравословни проблеми. Тамошните власти разследват Понта за съучастие в укриване на данъци и пране на пари.

В социалната мрежа Фейсбук министър-председателят съобщава, че в неделя ще бъде изписан от болницата в Турция след хирургическа операция на коляното. Той ще остане известно време под медицинско наблюдение, като ще се подложи на възстановителни процедури и физиотерапия.

„Най-много след 28 дни ще мога да се заема отново с нормална дейност, като едновременно продължа възстановяването още 6 месеца“, пише той.

Министър-председателят ще изпрати в понеделник писмо до президента Клаус Йоханис с молба да посочи вицепремиера Габриел Опря за изпълняващ длъжността премиер за период до 45 дни, съобщава АФП.

Понта замина за Турция в понеделник, след като се рани по време на баскетболен мач. Той не е предупредил държавния глава за това свое решение да напусне страната, за да се оперира.

Габриел Опря е 54-годишен офицер от армията и член на Националния съюз за прогрес на Румъния, появил се след разцепване на Социалдемократическата партия. Той е министър на вътрешните работи в сегашното правителство.

Скандалите около 42-годишния Понта с правосъдието хвърлиха Румъния в политическа криза. Румънският премиер твърди, че е невинен и отказва да подаде оставка, въпреки че е призован за това от президента.

Парламентът, където левицата има мнозинство, го подкрепя. Той се е произнесъл на 9 юни срещу вдигане на министър-председателския имунитет, поискан от антикорупционната прокуратура. След три дни парламентът отхвърли депозирана от опозицията резолюция за гласуване на недоверие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама