С демонстрации започва решаването за бъдещето на Гърция

23:21, 21 юни 15 / Свят 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Демонстрация в подкрепа на оставането на Гърция в ЕС ще има утре от 19:30 часа на площад Синтагма в Атина, по време на Срещата на върха за Гърция в Брюксел. Тя се организира чрез социалните медии, съобщава GRReporter.

В първата изява, която беше в четвъртък под наслов „Оставаме в Европа”, участваха хиляди граждани. Гражданите на Солун също ще се проведат такава демонстрация, като ще се насочат към Бялата кула.

Спасителната програма за Гърция изтича на 30 юни, което означава, че възможностите за преодоляване на пропастта между Атина и партньорите не се изчерпват с утрешната среща на върха.

Натискът, който се указва върху гръцката банкова система, както и тежките отношения на премиера Алексис Ципрас с големите международни играчи, са фактори, които в утрешния ден ще определят посоката на събитията.

Преди лидерите от еврозоната да започнат преговори, Eurogrup, която е призована да представлява гръцката страна, ще разгледа предложенията.

Опасността от разрив е съвсем явна, особено след „ултиматума на Доналд Туск”. Източници споделят, че докато в правителствения екип се чуват гласове в подкрепа на удължаването на безработицата по време на срещата на върха, трябва в рамките на евентуалното споразумение да се гарантира за Атина изричен ангажимент за започване на преговори за облекчаване на гръцкия дълг през следващите месеци. Мерките да бъдат съпътствани и от пакет за развитие на икономиката.

Гръцкото правителство е готово да приеме промени в предложението за ДДС, както и да обсъди мерки по отношение на фискалната „дупка” между Атина и партньорите.

По време на преговорите стремежът на Гърция ще е устремен към одобряване на равностойни мерки, за да не се допусне намаляване на пенсиите. Не бива да се изключва и вероятността да съгласие относно намаляването на високите пенсии.

Незабавната намеса е необходима за измъкването на гръцката икономика от спиралата на мерките, които са свързани с постъпленията. С това е свързана настойчивостта на Атина по въпроса за дълга. Но ако тя приеме споразумението, ще трябва да се съгласи с основната част от предложенията на кредиторите. Това на практика нарушава почти всички предизборни „червени линии” на управляващата партия.

Какви политически процеси ще задейства евентуално споразумение или разрив с кредиторите е тема, с която не само управляващите се занимават, но и опозиционните партии. Правителството на СИРИЗА и Независимите гърци да поеме самостоятелно тежестта на решението, е „праволинейният” сценарий на Ципрас.

Според този вариант, гръцкият премиер ще представи споразумението първо пред парламентарната група на СИРИЗА, а след това и за ратифициране в парламента. Ако споразумението не мине някой от двата теста, ще има предсрочни избори, а листите на СИРИЗА ще бъдат прочистени от евентуалните несъгласни с тази политика. Има и друг вариант – провеждане на изборите, ако преди това решението за тях е било гласувано в парламента дори и с гласовете на Нова демокрация, Потами и евентуално ПАСОК, за да не стане така, че страната провежда избори в режим на фалит.

Андонис Самарас е взел решение Нова демокрация да гласува „за“ споразумението, за да бъде предотвратено излизането на страната от еврозоната, като подобно намерение е изразил и лидерът на Потами Ставрос Теодоракис, казват източници.

Подготвят се алтернативни политически сценарии, заради опасността правителството на СИРИЗА и Независимите гърци да не може да реализира споразумението, след като го е подписало, имайки се предвид  проблемът с ликвидността и непредсказуемостта на събитията.

Първият от сценариите предвижда сформирането на правителство, в което да участват представители на всички политически сили. Андонис Самарас е готов да съдейства в тази посока и да обсъди алтернативни решения за премиерския пост, споделят запознати с развитието на случая.

Създаването на друго правителство от настоящото народно събрание, със съдействието на СИРИЗА, Потами и участието или  поне търпимостта на ПАСОК е вторият вариант, като министър-председател би могъл да остане Алексис Ципрас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама