Малки асеновградчанки се "венчават" за Слънцето

07:27, 24 юни 15 / Любопитно 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С един от най-обичаните ритуали - "Калиница", днес в Асеновград отбелязват деня на св. Йоан Кръстител (Еньовден). Традицията повелява малките момиченца да се обличат като булки и да се "венчават" за Слънцето.

Уникалната церемония, която е характерна само за Асеновград, се прави всяка година навръх 24 юни. Ритуалът започна още снощи в Етнографската къща, където калиничките оставиха своите "нишани" - герданчета, пръстенчета, обички, в мълчаната вода, а тази сутрин в 8.30 ще чуят наричанията за здраве и благодат. По нишаните се гадае бъдещето и всяко момиченце чува каква ще стане, като порасне.

Празникът ще продължи с литургия в храма "Св. Николай Чудотворец", а от 10 часа тръгва литийното шествие на малките калинички до параклиса "Св. Богородица - Въведение" (Калиничката) и до градския парк.

Празничната програма за калиничките с участието на вокална група "Калина Малина" започва в 11 часа в Градския парк.

Ученици от асеновградските училища пък ще дефилират с тоалети на асеновградски сватбени салони. Множеството на площад "Акад. Николай Хайтов" ще веселят Фолклорен ансамбъл "Розова долина" от Карлово, детска формация "Зорница" и ФК "Тракийка" от село Баня.

Вечерта от 19 часа "слънчевите невести" ще получат специални грамоти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама