България е отрязала руснаците за "Бургас – Александруполис"

07:40, 24 юни 15 / Политика 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е потвърдила отказа си от проекта за петролопровода „Бургас – Александруполис“. Това е заявил руският министър на енергетиката Александър Новак пред журналисти, съобщи РИА Новости. Той е обсъждал с българските си колеги по време на Петербургския международен икономически форум предложението на Гърция за възобновяването на строителството на нефтопровода, но е получил отрицателен отговор от наша страна.

„Гърция ни покани на преговори за евентуално продължение на проекта. Затова в рамките на обсъжданията с моите колеги от България разговаряхме и по този въпрос. Нашите български колеги казаха, че при тях вече е взето решение за излизането от проекта и те нямат намерение да променят това. Сега с този въпрос се занимава тяхното Министерство на финансите“, заявил Новак пред руските медии.

Петролопроводът с мощност 35 млн. тона на година и с възможност за разширение до 50 млн. тона трябваше да пренася нефт от пристанище Бургас на Черно море до гръцкия порт Александруполис на Егейско море. Плановете бяха по тръбата да се транспортира нефт по суша, като се заобикалят претоварените черноморски проливи Босфора и Дарданелите.

През декември 2012 г. обаче българското правителство реши да прекрати участието си в строителството на петролопровода. Тогавашният министър на финансите Симеон Дянков заяви, че страната смята проекта за икономически неизгоден. От своя страна руската компания „Транснефт“ декларира, че проектът е „замразен“ и в бъдеще страните може да се завърнат към него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама