Велико Търново отбелязва Eньовден на Самоводската чаршия

07:54, 24 юни 15 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За дванадесети път на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде отбелязан Еньовден – денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди. 

Празникът по традиция се организира  от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и ще започне в 10,30 ч. Началото му ще постави ритуалното минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. Преди това венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви.

Улицата на занаятите ще бъде огласена от фолклорните изпълнения на Ина Иванова и на талантливи деца от Студио „Румина“ с ръководител Румяна Начева. В същия час всеки желаещ ще може да се включи в плъстенето на цветя пред новооткритата Работилница „Седянка“ на чаршията.

В 11,00 ч. председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов на място ще демонстрира народната технология за приготвяне на Пластира на дванадесетте апостоли – лечебна смес от дванадесет билки, масла и восък.

След това ще бъде показана слънчева технология за създаване на растителни лекарства с помощта на слънчев лъч, магнитно поле, живи растения и изворна вода. В Деня на слънцето най-ранобудните могат да разпознават и берат билки в местността Ксилифор и край Арбанаси.

Тръгването бе в 6,00 ч. от Чайна-пекарна „Билкария” в квартал „Асенов“. Освен плетенето на венци и цветя и момини китки ще може да се научи езика на цветята: какво изразява формата, възрастта, цвета, уханието, каква е силата на въздействието на подареното цвете (послание), на извлеците от него (лечение).

На Самоводската чаршия през целия ден ще могат да се видят най-популярните родни билки. Те ще са представени в мобилна изложба с описание на лечебните им свойства и основните отвари от тях. Ще се раздават и специални късметчета с послания за билките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама