Филипински бойни техники събират ентусиасти във Варна

08:09, 24 юни 15 / Спорт 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уроци по филипинското бойно изкуство "Пекити Търша Тактикъл" ще има поне до края на това лято в Солидарния център във Варна. Тренировките се провеждат два пъти в седмицата, във вторник и петък. В тях могат да се включат напълно безплатно както мъже, така и жени, които искат да се запознаят с някои основни, но изключително ефективни техники за самоотбрана с и срещу хладно оръжие.

У нас това бойно изкуство е все още малко познато. Все повече са обаче тези, които искат да го практикуват.То е преди всичко с приложен характер, като философията му е сравнително проста - максимално бърза и ефективна самоотбрана в случай на опит за физическа агресия. Тренира се основно с дървени палки, като в стила могат да бъдат открити елементи, подобни на бойното айкидо и джу-джуцу. Бойните техники включват удари и захвати.

В момента в България има около 400 практикуващи "Пекити Търша Тактикъл". Близо 50 от тях са жени. За да бъде овладяно това изкуство, са необходими много тренировки, които при всички положения могат да бъдат полезни както в екстремна ситуация, така и в обикновения живот. Чрез тях се придобиват практически умения за самозащита и едно относително спокойствие от това, че се разбира докъде може да се разпростре човешката агресия, а също и как най-ефективно да бъде неутрализирана, коментират практикуващи.

Както и другите източни бойни изкуства, и този стил формира воля, мотивация и толерантност. Любопитен факт е, че от години "Пекити Търша Тактикъл" се използва в обучението на военни и спецполицаи в близо 20 държави по света, сред които САЩ и Германия.

За удобство на варненци часовете на тренировките са в края на работния ден, след 19 часа, обясниха от Солидарния център. За участие в тях не е необходимо предварително записване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама