Мъж се жалва от полицейско насилие в Шумен, завежда дело

08:09, 24 юни 15 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
31-годишният Христо Христов от Смядово иска да съди полицията в Шумен заради нанесен му побой. Това обяви пред ТОП НОВИНИ пострадалият. По неговите думи той е бит при задържането му, а после и при настаняването му в ареста.

Мъжът си е извадил медицинско, в което пише, че съдебният лекар е констатирал разкъсно-контузна рана до брадата, оток в дясната част на лицето, кръвонасядания в областите на шията, раменете, гръдния кош, дясното око и лявото бедро.

Злополучната история започва на 16 юни тази година. Вечерта Христо Христов сяда в автомобила си и потегля за втора смяна в предприятието, където работи. Колата му обаче няма застраховка Гражданска отговорност. Минава край светофарите край “Пени”, които вижда отдалеч, че светят зелено. Наближил и преминал, но през това време светва жълтата светлина, а после и червена. Междувременно преминал покрай полицейски кола и продължил. Неочаквано Христов забелязал, че зад него присветват фарове. Мъжът не обърнал внимание, защото решил, че може да е някой познат или колега. Малко по-късно разбрал, че е патрулка. Изненадващо мъжът обаче решил да се изплъзне на полицията, заради липсата на застраховка.

Гонката започнала от бул. “Славянски”, пренесла се по уличките в кв. “Тракия”, после покрай Кашкаваления цех, кръстовището под моста, улицата към Руски паметник, свил към автогарата. Горивото на автомобила било на свършване. Христов дръпнал рязко ръчната спирачка, което поднесло колата и тя се качила на тротоара. Така полицейският автомобил го догонва едва на кръговото на ул. “Ришки проход”. “Тогава излязох от колата с вдигнати ръце. Заслепиха ме фаровете на полицейски коли и чух виковете на служителите на реда: Стой! Не мърдай! Униформените извиха едната ми ръка на кръста докато извиват другата, усетих удар в гърба и паднах на земята”, разказа Христов. Той добави, че смогнал само да освободи дясната си ръка и да предпази лицето си, а върху него започнали да се стоварват ритници. “Докато ми слагаха белезниците и ме вкарваха в колата също ме удряха”, обясни Христов. После мъжът разбира, че оказал съпротива при задържане.

В Спешна помощ го приела възрастна лекарка, която обработила раните и му поставила компреси – един в областта на лявото рамо, а другия на дясната част на лицето.

После мъжът е откаран в ареста. Двама полицаи го водят до килията. “Тогава един от униформените ме удари в корема, след това и в лицето”, жалва се мъжът.

След инцидента Христо Христов признава вината си, но иска справедливост и е твърдо решен да съди униформените за превишаване на служебните задължения. 

От Областната дирекция на МВР в Шумен заявиха по случая, че всеки гражданин има право да подаде иск в съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама