Търновски ученици се завърнаха с награди от ХІІІ-тия Национален преглед „Кристален еделвайс”

09:06, 24 юни 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 19 до 21 юни край я-р „Копринка” се проведе ХІІІ Национален преглед на туристическите умения и сръчности за учащи се за приз „Кристален еделвайс”, организиран и проведен от БТС и МОН. Участваха 12 отбора младша възраст и 18 отбора старша възраст от 14 населени места - Враца, Чирпан, Разград, Кнежа, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Момчиловци, Казанлък, Габрово, Кюстендил,  Ямбол, Пещера, Чепеларе.

Търновска област отново бе представена единствено от сборна група от 32 учащи се основно от три училища от града - ПГЕ „А.С. Попов”, ПМГ „В. Друмев“ и ЕГ „проф. Асен Златаров“, организирани и водени от учителката по математика в ПГЕ „А.С. Попов“, Снежана Димитрова. „В групата ни имаше по 1 учащ от СПГ и ПГСАГ- Велико Търново, 1 от ВТУ, както и 2 учащи се от СОУ – Дряново. Транспортните разходи на групата бяха поети изцяло от останалите дарени от спонсори пари за похода „По пътя на Ботевата чета“, за което им благодарим”, казаха организаторите.

Тази година регламента бе променен. Щафетата бе заменена с: майсторско управление на велосипед, стрелба с лък и народна топка. Поради многото отбори и напредване на времето народната топка  е отпаднала като състезателна дисциплина. В играта „Познавам ли моята България“ също имаше промени. Вместо реденето на един пъзел и откриването на макета на 1 от 100-те туристически обекта от трима участника, участваха 5 и трябваше да подредят 3 пъзела и да открият по три макета, които да поставят на картата на България на съответното им място.

Великотърновските ученици участваха с по два отбора във възрастова група средношколци с номера 7 и 11. При майсторското управление на велосипед отбора Васил Дачев от ПМГ и Габриела Пенчева от ЕГ станаха 6-ти, а Йордан Милчев от ПМГ и Стефан Сомов от ЕГ – седми. При стрелбата с лък отбора на Георги Величков от ПГЕ и Ивелина Петрова от ЕГ станаха трети и донесоха за града бронзов медал, а отбора Стефан Великов от ЕГ и Мария Джурова от ВТУ станаха осми. Най-атрактивно се оказало дърпането на въже.

При скоростното разпъване на палатка нямаше възрастови групи. От 30, отборът на Георги Величков и Диян Димитров от ПГЕ, Елина Фердинандова от ПМГ и Стефан Великов от ЕГ станаха втори с 45 секунди, а вторият отбор включващ Владислав Спасов от ПГЕ, Яна Русева от ПМГ, Стефан Сомов от ЕГ и Цветелина Тотева от Дряново, с 52 секунди стана четвърти.

В играта „Познавам ли моята България“ първият отбор с Богомил Иванов и Христина Костова от ПМГ, Елена Николова и Владена Стоименова от ЕГ, и Христина Цонкова от ПГЕ заеха 6 място, а вторият отбор от Мая Златарска, Христина Георгиева, Елина Фердинандова и Яна Русева от ПМГ, и Божидар Русев от ЕГ се класираха 10-ти.

Програмата  на туристическа тематика бе класирана от журито на ІV място, а бе с патриотичен заряд и бе много добре изпълнена от Владислав Спасов – ПГЕ, Елена Николова и Владена Стоименова от ЕГ и Христина Георгиева от ПМГ. Тя бе посветена на 830 години от въстанието на Асеневци.

Започна с изпълнение на поемата „Асеневци“ от Марко Недялков, песните  „Knocking on hoavens door“ и  „Кой уши байрака“, стихотворението „Заветен Летопис“ от Венко Марковски. След награждаването вечерта продължи с дискотека под звездите до 24 часа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама