Емил Димитров-Ревизоро плаши новия управител на БНБ с Конституционен съд

09:45, 24 юни 15 / Политика 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатът от "Патриотичния фронт" Емил Димитров - Ревизоро вече е подготвил жалба до Конституционния съд във връзка с избора на нов управител на БНБ. Причина за това е решението на Народното събрание от преди дни, когато депутатите решиха, че само парламентарни групи могат да издигат кандидат-гуверньорите. Според Димитров това е противоконституционно.

Той намекна още, че изборът вече е предрешен. "Един от кандидатите бе заведен от финансовия министър в БНБ", каза Димитров. Става въпрос за кандидата на ГЕРБ Димитър Радев. "От изпълнителната власт ли се избира гуверньора или от БНБ?". И посочи, че "доста хора, годни за поста, решиха да се въздържат".

У нас на конкурс се явяваш в два случая - ако вече си избран и трябва да подадеш документи или ако някой друг е избран, а ти трябва да го легитимираш. Останалите кандидати са именно за това - камуфлаж, каза още Димитров.

Той припомни множеството задължения и правомощия на управителя на БНБ и запита: "А когато една жалба се разгледа в Конституционния съд и се окаже, че Народното събрание е избрало нелегитимен кандидат и се окаже, че всички негови решения са невалидни? Това е необоснован риск, избор на инат, предоверяване и риск от банков хаос", каза той. И поиска да се променят процедурните правила така, че всеки един депутат да може да издига кандидат.

"Нека покажем смелост и решителност и да закъснеем с една седмица, но да спазим закона", призова Ревизоро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама