Чешки консул пристига в Бургас в помощ на туристите

10:09, 24 юни 15 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посолството на Чешката република в София ще командирова консулски служител в Бургас за периода от 28 юни до 5 септември тази година. Той ще има задачата да оказва помощ и съдействие на нуждаещите се чешки граждани, които се намират на Южното Черноморие по време на летния туристически сезон.

Това става ясно от писмо на посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Павел Вацек, получено в Община Несебър преди два дни. Консулската служба ще се намира в бургаски хотел.

В депешата се посочва, че за туристите, които пристигат на почивка организирано, са длъжни да се погрижат служителите на съответния туроператор. При по-тежки инциденти, когато разрешаването на случая излиза извън компетенцията на туроператора, временно командированият консулски служител издава необходимите официални документи, например пасаван, съпровождащо удостоверение за превоз на труп и др., съдейства за осъществяване на комуникация с компетентните органи, но не може да замести официалния преводач, осигуряван от полицията.

Консулският служител ще оказва съдействие и на изпаднали в беда чешки граждани, които са пристигнали в България като индивидуални туристи.

Чешкото посолство не командирова за първи път консул за лятото в Бургас. Служителят помага на българските органи при сериозни инциденти с граждани от централноевропейската държава – напр. задържане от полицията, тежка катастрофа, когато чехът е обект на престъпление или той самият извърши такова, при тежки наранявания, смърт и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама