Интермодалният терминал в Русе може да е готов до 2018 г.

11:07, 24 юни 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изграждането на интермодалния терминал в Русе трябва да се случи в периода 2016-2018 г. Това стана ясно по време на днешното представяне на проекта за "Техническа помощ за изграждане на интермодален терминал в Северен централен район на планиране в България – Русе" в зала 2 на Гранд хотел "Рига".

На събитието присъстваха представители на ДП "Национална компания Железопътна инфраструктура", областният управител Стефко Бурджиев и единият от заместниците му Явор Янчев, зам.-кметът по устройство на територията Димитър Наков и гл. архитект на Русе арх. Живка Бучуковска и др.

Техническата помощ за изграждане на интермодалния терминал се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие по ОП "Транспорт" 2007-2013. Стойността на договора сключен с обединение "Дунав" е 3 898 900 лева без ДДС.

Вече са извършени предпроектни проучвания, чрез които са определени няколко варианта за местоположението на терминала. Проектът включва още изработване на идеен проект, стратегия за финансиране, изграждане и функциониране на терминала, както и подготовка за отчуждителните процедури и финансова схема за реализация и последващото му опериране.

"Изграждането на интермодален терминал в Русе е проект, който има голямо стратегическо и икономическо значение в регионален, национален и общоевропейски аспект. Основна цел при реализирането на проекта е да се постигне подобряване на интермодалността в югоизточния регион на Европа, чрез създаване на условия за оптимално взаимодействие и интеграция на различните видове транспорт", сподели гл. експерт в дирекция "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в ДП "НКЖИ".

Представени бяха общо 5 варианта за местоположение на терминала. Отчетено бе, че най-удачна е Площадка "C" - на територия на бившата разпределителна гара Русе изток. По този начин терминалът изцяло ще се вмести в границите на терен собственост на ДП "НКЖИ", ще има пряк достъп до всички ж.п. направления и изграден пътен подход до самия терминал. Оказа се обаче, че съществуващата ж.п. връзка с Дунав мост и гара Русе север е демонтирана.

Вече е изготвено и изпратено уведомление до националните администрации, местните институции и експлоатационните дружества за инвестиционното предложение за изграждане на терминала в съответствие с нормативните регулации. Стартирали са процедурите по Оценка за въздействие върху околната среда и до 1 месец РИОСВ - Русе трябва да излезе с решение за преценка необходимостта от изработване на доклад за ОВОС. В същия срок трябва да излязат и справките от Министерство на културата и Регионален исторически музей - Русе за евентуалното наличие на обекти, предмет на археологическо-културно наследство и необходимостта от предварително теренно археологичко проучване.

Самото изграждане на интермодалния терминал е включено в приоритетния списък с проекти за финансиране по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура". Индикативната инвестиционна стойност е 43 млн. лв.

По предварителни разчети той ще е с максимален капацитет 115 200 TEU (мерна единица за товари, равна на обема на един 20-футов контейнер), с дължина 992 м., широчина 128 м., обща площ на пътните настилки 80 093 кв. м., обща дължина на железния път 7 420 м. и обща площ 12.4 ха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама