Член на КЕВР вещае спиране на топлофикации, ако ценовият период бъде отложен

11:45, 24 юни 15 / Политика 25 746 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Евгения Харитонова, член на КЕВР, прогнозира, че ако ценовият период бъде отложен дори и с един месец, то това ще постави в сериозно затруднение енергийния сектор. По думите й може да се стигне дори и до спиране на топлофикациите в големите градове. Причината е за това е в изчерпаните квоти за високоефективно комбинирано производство, разясни тя. Харитонова допълни, че ЕСО също ще понесе загуби.

В изказванията си от трибуната на Народното събрание председателят на КЕВР Иван Иванов и членовете на комисията многократно заявиха, че всеки ден отлагане на новото решение ще доведе до загуби в НЕК и трупането на нови дефицити. 

Според Иванов обаче, ползите от едно забавяне биха били по-големи от загубите, ако заявката за реформи, която държавата даде, бъде изпълнена ефективно. Правителството се надява да успее да съкрати с 10% административните разходи в държавните енергийни дружества. Очаква се и проверка на АДФИ във ВЕИ, която при открити нарушения в електроцентралите, да бъде повод за изключването им от системата, което да намали компонентата "задължение към обществото". По неофициална информация, която Иванов сподели от трибуната, се очаква нарушенията да са много и сериозни. Очаква се още и ЕК да одобри наредба, с която същата компонента да намалее задължително чрез отстъпки, дадени от държавата.

"В началото на година българската енергетика бе в изключителна криза. 2015 г. е последната година за реформи в енергетиката, ако искаме тя да стане финансово стабилна и да обслужва народа", каза председателят на КЕВР. И даде заявка, ако ценовият модел бъде приет, до края му НЕК да излезе на печалба. Според него, новият модел "връща справедливостта".

Той се обяви категорично против по-голямото увеличаване на цените на тока за бита, като припомни, че миналата година тя е скочила с 12%.

Иванов отхвърли твърденията, че комисията е поддава на натиск, "защото хората, които биха искали да го направят, ме познават и знаят, че не мога да се огъна". "Някои политически сили се мъчат да окажат натиск - опитват се да пренесат дебата за цената на тока да се прехвърли към политическо ниво, предвид предстоящите избори", заключи той.

Заседанието на КЕВР, на което ще бъде взето решение дали ценовият период да бъде отложен, ще бъде в петък.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама