15 производители на билки и мед участват във фестивала “Еньовска магия” в Шумен

12:01, 24 юни 15 / Култура 25 800 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 15 търговци и производители на билки и мед участват във фестивала “Еньовска магия”, който се провежда днес в Градската градина в Шумен.

За втора поредна година организатор на инициативата е Народно читалище “Боян Пенев” в града.

В празничния ден, когато Българската православна църква почита рождението на Св. Йоан Кръстител, производители на мед от региона на Шумен, търговци на билки и фирми, предлагащи оригинални биопродукти, приготвени по стари рецепти, са изложили продукцията си на импровизиран базар.

С присъствието празника в Градската градина почетоха зам.-кметът по култура Живка Тонева и председателя на постоянната комисия по “Култура” към местния парламент проф. Веселин Панайотов.

На импровизирана сцена читалищни фолклорни състави от община Шумен и група от Старческия дом в града пресъздадоха характерни за Еньовден народни обичаи. На празничната сцена се изявиха и малчугани от седем детски градини в Шумен.

За най-малките посетители на фестивала са организирани арт ателиета по изобразително изкуство, рисунка върху лице, изработка на сувенири от вълна.

Освен билки и мед щандовете на фестивалния базар предлагат различни видове сувенири и бижута от планински кристал и полускъпоценни камъни.

На 24 юни Православната църква отбелязва рождението на светеца покръстил Исус Христос във водите на река Йордан.

Според народните вярвания в нощта срещу Еньовден билките добиват най-голяма целебна сила. По традиция те се берат в ранни зори от жени, след което се изплита венец, в който има 77 и половина лечебни растения. Тази половинка е за неизвестна болест. От всичките събрани билки се прави китка, която служи за лек през цялата година, за известни и неизвестни болести по хората и добитъка. На този ден се почитат всички извори, кладенци и чешми, като се извършва ритуално къпане.

Датата на рождението на Св. Йоан Кръстител е празник и на масоните.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама