НАТО ще разположи своя военна техника в България

12:12, 24 юни 15 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
НАТО ще разположи своя военна техника на територията на България, но тя няма да е нападателна. Това заяви след заседанието на Министерския съвет външният министър Даниел Митов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

С изявлението си той поиска да успокои обществото, тъй като левицата поиска извънредна сбирка на парламентарната комисия по отбрана, във връзка с информация, че САЩ ще разположат артилерия и военно оборудване на територията на страни в Източна и Централна Европа. Министърът уточни, че сега се говори за техника на НАТО, а не на САЩ.

Митов напомни за приетия в Уелс план за засилване на военните учения, в отговор на кризата в Украйна. Техниката, която се разполага е именно за тези военни учения, които до края на годината ще са над 70, обясни външният министър.

„За пореден път се създава истерия около нещо, което е обявено и договорено на срещата на върха на НАТО. От друга страна въпросният план включва и мерки, които гарантират сигурността на държавите членки на НАТО. Тези гаранции се дават през засилени учения. Такива имаше и в началото на годината и пак се създаде такава истерия. Планираните за тази година учения са над 70. Обявените намерения за разполагане на военна техника в България са в рамките както на споразумението в Уелс, така и в рамките на сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, което имаме със САЩ. Споразумението беше подписано 2006 г. и от тогава постоянно са се провеждали такива учения“, отново припомни Даниел Митов.

Външният министър добави, че още няма информация за вида и техническите параметри на техниката, която ще бъде разположена, а когато стане ясно, ще бъде обявено и пред обществото. Обсъждането за изтребителите, необходими на българската армия, е отложено за следващата седмица, когато военният министър ще присъства, поясни Митов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама