Св. Синод: Чашата на търпението прелива, властта води държавата към разпад

12:53, 24 юни 15 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Идва момент, когато чашата на търпението прелива. Това е моментът, в който пропагандата на нетрадиционни религиозни учения и практики започва да се случва вече по разпореждане на държавната власт“. Това пише в сове обръщение Св. Синод, само няколко седмици, след като се възмути от наличието на текстове за йога в матурите.

С уточнението, че църквата не се занимава с политика синодалните старци предупреждават, че държавата се води към разпад и правят паралел с краха на първата българска държава, както и падането под османска власт.

„Вижда ли правителствуващият синклит, когото поменаваме в молитвите си, какво става, какво се извършва над душите на българите? Съгласен ли е той, дава ли си сметка за последствията, съучастник ли е в разтлението на националното тяло, или е просто безразличен?“, пише в обръщението.

От Синода уверяват, че атаките срещу традиционното вероизповедание не са от вчера и се възмущават, че властта многокротно отказва да въведе задължителен предмет „Религия в училище. В същото време обаче искала от децата да разсъждават не върху християнската култура, а върху "йога".

„Заявяваме, че за нас проблемът с присъствието на темата "йога" във въпросника за матурата не е плод на грешка или неуместно оригиналничене, а е елемент от едно планомерно, системно действие за възстановяване на езическите култове и ересите в България“, обобщават те.

Също с уговорката, че Българската православна църква не може да бъде обвинена в религиозно нетърпимост от Синода пишат, че са длъжни да бият „тревожно камбаната, когато сме изправени пред инвазията на парарелигиозни вярвания, които водят до разпадане на личността, разрушаване на обществения строй и до дезинтегриране на държавата“.

Следва исторически преглед на „възраждането на езичеството“ от началото на 20 в. и тоталитарния период. „Погледнете примера на страните от т.нар. социалистически лагер: тези които днес са за пример, са онези, които и преди и сега бяха и са свободни в Христа. А ние продължаваме да се питаме защо след 25 години не можем да се измъкнем от хаоса? Нима не виждаме, че хаосът е в душата на народа? И бива провокиран и усилван не само с мълчаливото толериране, но и с активната подкрепа на държавната власт. Бивша, а, както става ясно, и настояща“, упрекват още митрополитите.

„Нямало било уважение към държавността и институциите! Как да има, след като на научни конференции и симпозиуми с най-високо държавно участие се венцехвалят ереси, в чиято идеология е залегнало отрицанието на йерархията изобщо и на държавата в частност? Как да има чувство за порядък, след като медиите се надпреварват да дават трибуна на домораслите ни синкретични псевдорелигиозни учения, за които вече споменахме по-горе“, възмущават се от Синода. Успокояват, че „няма да поникнат класове от това зърно, не и в българската почва“, а Православието няма да бъде победено.

„Но това, братя и сестри, което със сигурност ще се случи, ако отговорните ни фактори упорстват да прогледнат и не искат да видят реалното състояние на нещата, е, че техните имена ще влязат в учебниците по история редом с имената на онези печални български владетели от миналото, които безпомощно са наблюдавали как нацията им се затрива, а дадената им от Бога държава попада под чужда власт“, пророкуват още от ръководството на БПЦ, като назовават управляващите „някои наши отговорни фактори“.

От Синода признават, че нямат силата да се справят с инвазията със собствени сили и призовават миряните да прегледат учебниците за пропагандиране на еретически и езически учения.

„Повтаряме и дебело подчертаваме. Ние не призоваваме към религиозна нетолерантност и ще осъждаме всяка проява на агресивно отношение срещу непринадлежащи към нашето изповедание. Това, което искаме и което ще отстояваме, е да упражняваме свободно нашето право на изразяване на мнения и лични убеждения, като православни християни“, обобщават митрополитите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама