Заобикаляне на Кодекса на труда и нарушения на работното време в МБАЛ-Русе откри Инспекцията по труда

12:54, 24 юни 15 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на месец юли ще продължат националните кампании на дирекция "Инспекция по труда" в икономическите дейности "Строителство" и "Здравеопазване" в област Русе. През месец май в здравеопазването са проверявани МБАЛ - Русе, Държавна психиатрична болница - Бяла и МБАЛ "Юлия Вревска" - Бяла, а в строителството са проверени 29 работодатели и над 40 обекта. Резултатите от кампаниите до този момент обобщи директорът на "Инспекция по труда" - Русе Ирена Николеава на редовна пресконференция днес. 

В МБАЛ - Русе са проверени 12 отделения от общо 26, като основно проверките са насочени към законосъобразното наемане на медицински и немедицински персонал, както и работното време на работещите в сферата. Установено е, че в Спешното отделение, "Образна диагностика", Клинична лаборатория, Микробиологична лаборатория, и отделението за трансфузионна хематология има нарушения на работното време, като много от работещите там полагат труд в размер по-голям от законоустановеното. Открити са и заобикаляне на Кодекса на труда при сключване на втори трудови договори с един и същ работодател. 

Николаева коментира, че в този случай ще бъде сезиран съда, който вероятно ще обяви тези договори за невалидни. Тя заяви, че в Инспекцията са наясно с липсата на персонал и проявяват разбиране към проблема, но законодателството в случая е категорично, и то е насочено към намаляване вредните условия на труд. 

В сферата на строителството през месец май са констатирани предимно нарушения по безопасни и здравословни условия на труд. Тези нарушения са общо 104, а отделно от това са констатирани и 16 по трудови правоотношения, които и тук са свързани с нарушение на работното време. Установени са 3 лица без сключен трудов договор. Затворени са три обекта - един изкоп и две строителни скелета, които не са отговаряли на условията за безопасност. Издадени са и няколко предписания, предимно за необезопасени или разхвърляни по работните площадки електрически уреди, създаващи предпоставки за инциденти. 

След приключване на тези две кампании се подготвят нови инициативи, които ще бъдат насочени към доставчиците на електро- и топлоенергия, съобщи още Ирена Николаева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама