Откриха още мъртви животни в района на бензиновия разлив край Бургас

13:09, 24 юни 15 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на РИОСВ, екoлози от фондация „Биоразнообразие” и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) са открили още няколко мъртви водни обитатели в района на бензиновия разлив на пътя Долно Езерово – Братово. Била е обходена цялата територия от двете страни на главния път, на мястото на самия разлив. Именно там служителите са се натъкнали на умрели три блатни костенурки, една нощна чапла и една риба, съобщават от РИОСВ.

Експертите са обходили с лодка акваторията на езерото „Вая“ в границите на защитената местност, в западната част на водния басейн. Оглед е извършен и в защитената зона „Бургаско езеро“ от екологичната мрежа „Натура 2000“, допълват още от екоинспекцията. До момента там няма щети и отрицателни последствия върху фауната, както и върху смесената колония от чапли и корморани.

 Районната здравна инспекция е категорична, че наблюденията в района на разлива ще продължат. Всекидневно се извършват проверки за контрол на действията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД по почистване на замърсените терени до пълното отстраняване на замърсяването с бензин.

Припомняме, че в засегнатия от бензиновия разлив на „Лукойл Нефтохим” район, миналата събота бяха намерени първите умрели птици. Тогава от природозащината организация „Биоразнообразие” изпратиха фотоси на мъртвите видове до всички медии в черноморския град. Заради случая министърът на Околната среда и водите Ивелина Василева, която на няколко пъти инспектира замърсената зона, призова всички подобни сигнали да бъдат изпращани към РИОСВ-Бургас. Като целта на това е, ако бъдат открити още пострадали животински видове, „Лукойл” да плати обезщетение за нанесени щети и по Закона за опазване на биоразнообразието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама