Медици от Шумен притеснени за финансовото оцеляване на болниците в областта

13:15, 24 юни 15 25 626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районната колегия на Българския лекарски съюз в Шумен изказа притеснение за оцеляването на болничните заведения в областта и то в близко бъдеще. Членове на Управителния съвет на  лекарския съюз, управителите на директорите на болниците в Нови пазар и Велики Преслав изказаха опасенията си за оцеляването на болниците на специална пресконференция. На нея присъстваха председателят на РЛК д-р В. Манолова, д-р Е. Михайлов, д-р П. Вичева, д-р М. Чолаков, д-р А. Атанасов /директор на болницата в Нови пазар/, д-р И. Димитров /директор на болницата във Велики Преслав/.

На брифинга не присъства единствено директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен д-р Юлия Димитрова, въпреки че е получила покана.

Лекарите заявиха, че не са против заложената реформа в системата на здравеопазването, но според тях нейното началото трябва да се постави с експертни разговори през 2016 година и промените да залегнат за следващия рамков договор.

Лекарите заявиха, че те са говорили за дефицит в бюджета на Здравната каса още в началото на годината и че актуализация на бюджета на касата е необходим, защото иначе болниците ще застанат на ръба на оцеляването.

Според директора на болницата в Нови пазар д-р Атанасов сегашната методика на финансиране на болничната помощ е неблагоприятна.

“През първите три месеца на годината отчетите ни показаха, че сме на малка печалба. След въвеждането на новата методика веднага имахме негативен финансов резултат. При нас се появи невъзможност да обслужваме текущите си разходи по клинични пътеки, при разплащането на ел. енергия, плащането за медикаменти на доставчиците", обясни той.

Д-р Атанасов каза, че в болницата в Нови пазар персоналът е получил само 60% от заплатите си за април, а майските възнаграждения отново ще бъдат в такъв размер, а за останалите пари работещите ще чакат.

Д-р Атанасов направи и мрачна прогноза за бъдещето на болницата в Нови пазар.

“Ако няма промяна в методиката на финансиране болницата в Нови пазар няма да издържи. Ще се наложи съкращаване на отделения, а може да се стигне и до спиране на дейностите на лечебното заведение”. Д-р Атанасов допълни, че в момента се правят анализи за финансовото състояние на лечебното заведение, а на предстоящата сесия на Общинския съвет в Нови пазар ще бъде внесена докладна записка, за да се търси решение на проблемите. Болницата в Нови пазар е изцяло общинска собственост.

“На този етап в болницата във Велики Преслав успяваме да изплатим заплатите на работещите”, заяви директорът на лечебното заведение д-р Димитров. Той допълни, че в момента болницата оцелява благодарение на това, че има психиатрично отделение, за което финансирането е различно. Д-р Димитров допълни, че и в болницата във Велики Преслав лимитът, с който разполагат, е по-малък от нуждите им.

Д-р Парашкева Вичева заяви, че в болницата в Шумен работещите получават заплатите си, но за разлика от минали години сега все по-рядко се изплащат допълнителни възнаграждения за свършена работа. Д-р Вичева допълни, че няма как да говори за финансовото състояние на болницата в Шумен, защото не е упълномощена за това.

Съдебни дела срещу Здравната каса за неизплатени пари може да заведе Комплексният онкологичен център в Шумен. Това каза директорът на КОЦ д-р Сотир Караниколов.

Той допълни, че на този етап онкологичният център работи ефективно 2 седмици, а през следващите две се чуди как да работи. “Търсим начини за продължаване на нормалното лечение и обслужване на пациентите, като най-често това става с дейност над нормата. Д-р Караниколов допълни, че КОЦ трябва ежемесечно да плаща по около 100 000 лв. за поддръжка на новата апаратура в Центъра за лъчетерапия. „Този месец ние не сме платили тези пари, ако това се случи още един месец и се наложи някаква поддръжка на апаратурата може да изпаднем в невъзможност да работим", каза още д-р Караниколов.

Медиците призоваха и в реформите да се заложат повече пари за профилактика и специализирана профилактика, каквато в България няма. По този начин в голяма степен може да се облекчи самата система на здравеопазване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама