1.6 млн. лв. достигна ремонтът на Природонаучния музей в Пловдив

13:20, 24 юни 15 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 1.6 млн. лв. излиза ремонтът на Природонаучния музей в Пловдив, обяви директорът му Огнян Тодоров. Днес той представи пред кмета Иван Тотев направеното до момента в сградата, в която вече втора година тече мащабен ремонт.

В обновения музей вече е монтиран куполът на първия в България дигитален планетариум, видя репортер на Topnovini.bg. За съоръжението бяха отпуснати 300 хил. лв. от общинския бюджет. Диаметърът на купола на планетариума е 8 метра, ще има 50 места за посетители.

В момента финансирането на ремонта на музея е изцяло поето от Общината. "Правим най-модерния музей в България, всичко, което се случва, няма компромисен вариант и ще остане за десетилетия напред", заяви Тодоров. "Положението беше трагично, имаше счупени 9 носещи греди. Първоначално мислехме, че са две, но впоследствие се оказа, че са повече и е било въпрос може би на месеци сградата да пропадне", каза още директорът.

Припомняме, че сградата е строена през 80-те години на XIX век и беше в изключително тежко състояние.

В хода на ремонтните дейности изцяло е подменена носещата конструкция, направени са нови бетонни плочи и греди, укрепени с метална ламарина. Монтирано е модерно диодно осветление за 50-60 хил. лв., което намалява разходите за електроенергия, изградени са нова електрическа и ВиК инсталация.

Дванадесетте експозиционни зали ще бъдат оформени по съвременен начин, с изкуствени скали, езера и растения. "Имахме доста проблеми с експонатите, защото постоянно ги пренасяхме. Взели сме специални мерки за съхранението им, но още преди началото на ремонта част от тях бяха тотално съсипани от времето. Успяхме да възстановим тигъра, имаме и близо 30 нови експоната", обясни Тодоров.

Музеят ще има и подемник за лесен достъп на хора с увреждания, както и асансьор. На подземното ниво има морски аквариум на стойност 20 хил. лв., дарен от пловдивчанин. Дигитализацията пък ще бъде направена по спечелен проект от National Geographic.

Природонаучният музей в Пловдив ще разполага и с уникален 11-метров купол за живи пеперуди, който няма аналог в България и на Балканите.

"Ще се опитаме през септември тази година да заработи планетариумът, а за експозиционната част ще трябва да се изчака съгласуването с Министерството на културата", обясни кметът Иван Тотев. По думите му Природонаучният музей влиза във всички туристически маршрути на Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама