Най-ниска безработица от началото на годината отчитат в община Русе

13:25, 24 юни 15 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
4.1% е официално регистрираната безработица в община Русе за месец май, което е най-ниското ниво от началото на годината. Обобщени данни за картината на трудовия пазар изнесе директорът на дирекция "Бюро по труда" - Русе Румен Януаров.

През месец май в общината на работа са постъпили на работа 379 човека, или с 33 по-малко от предходния месец. Със съдействието на трудовите посредници е осигурена заетост на 239 безработни, като на първичния пазар на труда са излезли 216 човека, по програми за заетост - 20, а по мерки за заетост - 3. 

Общо заявените свободни работни места от работодателите през май са 289, което е голям спад в сравнение с предходния месец - 347 по-малко. Преобладава търсенето на обслужващ персонал и персонал за сезонна заетост - предимно в сферата на преработващата промишленост, търговия, строителство. Най-търсените професии са кофражисти, зидари, общи строителни работници, продавачи, шивачи, монтажници на метални конструкции, сервитьори, бармани и др. 

Входящият поток безработни за месец май възлиза на 606 души, а изходящият - 738. Средната безработица в община Русе е 4.1%, което е с около 6% под средното за страната, и е най-ниското ниво от началото на годината. Сред регистрираните безработни преобладават специалистите - около 40%, без специалност - 31%, и с работнически професии - 29%. Най-много са завършилите средно образование - 52%, висшистите са 26%, а с основно и по-ниско образование - 22%. По традиция най-голям е делът на безработните над 50 години, които съставляват 43% от всички регистрирани; младежите пък са 14%.

По схемата "Младежка заетост" са получени 51 заявки от работодатели за 257 работни места, от които 122 места са за обучение, и 145 места за стажуване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама