Прокуратурата ще плаща 15 000 лева за неоснователно обвинение

13:37, 24 юни 15 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурата на България е осъдена да плати обезщетение от 15 000 лева за претърпени неимуществени вреди вследствие повдигнато неоснователно обвинение срещу  добричлия, който след това е оправдан.  Искът е бил за 100 000 лева, но той е признат частично.

С постановление от 4 август 2008 г. мъжът е бил привлечен като обвиняем за извършено длъжностно присвояване. Наложена му е била мярка за неотклонение „подписка”. Бил е уволнен от ръководството на дружеството, в което е работел.

Обвинението срещу него е било за това,  че на 3.06.2008 г. е  участвал в предварителна подготовка и осъществяване на незаконно длъжностно присвояване на хранителни продукти - собственост на дружеството. Впоследствие бил изготвен обвинителен акт от Районна прокуратура - Балчик срещу ищеца и съпругата му, образувано било наказателно дело Първоначално са били постановени осъдителни присъди. След това Добричкият окръжен съд е отменил присъдите на съпрузите.

В хода на делото е посочено, че по време на наказателното производство във всичките му фази неправилно обвиненият изпаднал в състояние на психологически срив. Авторитетът и доброто му име в обществото били уронени. Изпитвал притеснения относно бъдещото намиране на работа, тъй като последвалото дисциплинарно уволнение било вписано в трудовата му книжка и до днес тази несправедливост стояла отразена там. От незаконно повдигнатото обвинение ищецът останал без работа и доходи, трудно понасял всевъзможните слухове по свой адрес и отношението на хората.Тъй като и съпругата на ищеца била обвинена, в семейството им настъпили сериозни проблеми от влошеното психологическо състояние и на двамата - безпричинни скандали, нервност в отношенията, липса на пълноценно общуване между съпрузите и между тях и близките им.

Пред съда мъжът е споделил чувствата си на унижение и срам,които изпитал при извършване на полицейската регистрация чрез пръстови отпечатъци и снимки, от отказа на съда да отмени мярката „подписка”, за да може той да замине да работи в Германия, от публикации в печата и в сайта на съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама