На Еньовден в сливенското село Бяла

14:08, 24 юни 15 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С ритуали и наричания за здраве и берекет започна празникът на билките -Еньовден в сливенското село Бяла. Св. Еньо е патрон на магьосниците, врачките, билярките, вещиците, вярва народът. В народния календар това е най-големият билкарски празник. Празникът Еньовден идва от дълбоката езическа древност. Тогава повечето славянски народи с различни обреди се прекланяли пред силата на природата в деня на лятното слънцестоене. Смята се, че на този ден /24-ти юни/ слънцето вече е достигнало своя зенит и преди да слезе по-ниско, се окъпва в живата еньовска вода. Заедно с него се къпят и всички болести. Според поверието срещу Еньовден различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила, която с изгрева на слънцето изчезва.

Още на 23 юни вечерта момите от селото изпълняват ритуалите „Избиране на лична мома” и „Мълчана вода”. След хвърляне на венци в реката те избират своята водачка – „лична мома”, отиват в пълно мълчание да налеят вода до селския кладенец и след като се върнат слагат в него своите китки. Бакърът/ менчето/, в което са сложени се завива с червен плат, оставя се да пренощува под звездното небе, поставен под роза. На 24 юни – Еньовден от 5 до 7 часа сутринта се берат лековитите билки, от които се свива голям венец, през който се минава за здраве. Пред НЧ „Христо Ботев” в селото днес малки момичета извършиха ритуала „Еньова буля”- наричане. Най-малката мома  „Еньовата буля” извади китките от бакъра, за да се разбере коя мома какъв мъж ще си вземе.

Накрая от бакъра с мълчаната вода беше изваден метален ключ, вързан с орехова шума. Той беше връчен на кмета на Сливен Кольо Милев, за да може символично да заключи болестите и хората да са здрави през годината. Такава китка получи и кметът на село Бяла Желю Янков.

Празничната програма продължи с концерт, викторина, конкурси за най-красив венец и най-красив костюм.

Организатори  на празника на билките бяха  Кметство с. Бяла, НЧ „Христо Ботев 1936” и ОУ „Хаджи Димитър”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама