И Борисов не склони бизнеса да се откаже от протестите заради тока

14:32, 24 юни 15 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Протестът на фирмите срещу увеличението цената на тока в петък няма да е символичен, ще го има“, заяви председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев след среща по темата при премиера Бойко Борисов. Присъствали са още министърът на икономиката Божидар Лукарски, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на синдикатите.

Работодателски организации обявиха още миналата седмица, че започват протестни действия от петък 26 юни, като спират производствата си за час на ден. Те не са съгласни с готвеното увеличение на цената на тока, което според тях засяга най-вече бизнеса – за тях повишаването ще е с 20 процента. В петък се очаква окончателното решение на КЕВР за евентуално отлагане или намаляване на планираното поскъпване на ел.енергията.

Домусчиев обясни, че работещите ще спират производства или ще намаляват мощности. Той обаче побърза да уточни, че протестът им не е конкретно срещу правителството, а „срещу всичко това, което се случваше през тези 25 години в сектора на енергетиката”.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък каза, че правителство, парламент, комисия, производители трябва да положат необходимите усилия да няма увеличаване на цената на електроенергията за българския бизнес.

Той обясни, че по този въпрос са постигнали съгласие по време на разговорите. Също така се разбрали, че има случаи на свръхподпомагане, като например 355 проекта, които са получили европейско финансиране, в същото време са и с преференциална цена за електроенергия.

"Постигнахме консенсус по отношение на това, че ако се установи на база проверките, които извършва Държавната финансова инспекция, на база решения на КЕВР, че имаме случаи на необосновано завишаване на инвестиция, това трябва да се отрази или в редуциране на цената, или директно в отнемане на лиценза за особено драстични случаи", каза още Томислав Дончев.

По думите му дискусията продължава по две теми: реформата в енергетиката и създаването на фонд, който да компенсира дисбалансите в системата.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък съобщи, че обществен съвет към МС ще търси решения срещу увеличаването на цената на тока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама