Емил Радев: ЕС прави всичко възможно кризата в Гърция да бъде преодоляна с минимум сътресения

14:37, 24 юни 15 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ЕС прави всичко възможно Гърция да не изпадне в технически фалит и кризата в страната да бъде преодоляна с минимум сътресения. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който коментира ситуацията в южната ни съседка на среща с жители на варненския район "Приморски”.

"Експертите са категорични, че дори Гърция да излезе от еврозоната, няма да настъпят драматични проблеми за останалите държави-членки и еврото ще остане стабилна валута”, увери Радев. По думите му кризата в Гърция крие риск за България заради големия стокооборот между двете държави. "Българските банки с гръцки собственици обаче се ръководят от нашето законодателство, така че от проблемите в Гърция не произтича опасност за парите на хората у нас”, изтъкна евродепутатът. Той допълни, че българското правителство е набелязало необходимите мерки при различни варианти на развитие на ситуацията.

Емил Радев припомни, че е отправил писмен въпрос към Европейската комисия и очаква нейния отговор във връзка с направените изменения в Кодекса за подоходно облагане на Гърция и въведения дискриминационен 26-процентен данък за всички транзакции на български компании, внасящи стоки от южната ни съседка.

"Гърция безспорно се опитва да отлага неизбежните рестрикции както по отношение на размера на пенсиите, така и на огромния държавен апарат, който е многократно по-раздут, отколкото в други страни със същия брой население. Атина явно не иска да даде ход и на наложителната приватизация, но Европа категорично показва, че няма да прави повече компромиси и въпреки агресивната си политика до момента, гръцкото правителство започва да отстъпва при преговорите”, отчете българският евродепутат. Той подчерта, че гръцката криза доказва, че "деструктивните политики на популистки партии от типа на СИРИЗА само задълбочават колапса”.

"Събитията в Гърция, освен това, са пример за ролята на членството в ЕС за поддържането на стабилност в държавите-членки. Те могат да разчитат на европейската солидарност в трудни моменти, но Европа изисква да се спазват съответните правила”, добави Емил Радев и посочи подкрепата, която България получава от европейския Фонд "Солидарност” за преодоляване на щетите от тежките наводнения, в това число и във Варна.

В отговор на въпросите, които бяха поставени от варненци, Емил Радев  коментира още мерките, които европейските институции предприемат във връзка с бежанците и нелегалните имигранти. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП отново заяви твърда позиция относно приемането на България в Шенген. "Не заслужаваме да бъдем в чакалнята на Шенген. Двойните стандарти спрямо страна, която е пълноправен член на ЕС и отговаря на всички изисквания, са обидни”, убеден е Емил Радев.

В дискусията по актуални теми, която се състоя в районния клуб на организацията на ГЕРБ-Приморски, се включиха още кметът на района Петя Проданова, председателят на групата на ГЕРБ във варненския местен парламент Тодор Балабанов и колегата му в Общинския съвет Антонио Угрински.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама