Комисията по култура предлага паметникът на Левски да е пред Военния факултет

15:19, 24 юни 15 / Култура 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Решението къде в Шумен да бъде поставен бюст-паметник на Левски предизвика едночасови дебати на днешното заседание на комисията по култура към Общинския съвет. Художникът Валентин Кулев и арх. Валери Колев представиха пред съветниците позициите си против поставянето на паметника по централния булевард “Славянски”, на мястото на бившата трибуна.

Според доц. Кулев неразумно е този “бюст – конфекция” да се слага на 150 метра от вече определеното през 2007 г. място за художествена композиция в памет на Левски пред Съдебната палата.

“Паметникът с тези размери ще стои като топлийка в това улично пространство. Той е подходящ за пантеон, фоайе, някъде на закрито”,  смята арх. Валери Колев. По думите му, ако бюстът бъде сложен на мястото на бившата трибуна, ще се постигне обратен ефект, той ще стои наивно и несериозно на това място. Писмо с това мнение на Камарата на архитектите в Шумен е депозирано до главния архитект на Общината, посочи арх. Колев.

“В Шумен паметници се издигат на парче и това не е добър подход”, смята общинският съветник Николай Калев. Според него не може общината да хвърля милиони левове за всякакви други дейности, а за култура да няма пари.

Зам.-кметът по образование и култура Живка Тонева обяви, че подкрепя Инициативния комитет и смята, че избраното за паметника място на бул. “Славянски” е подходящо.

Тя припомни, че идеята за паметник на Левски в Шумен е от 2002 г. и досега не е осъществена.

Представителят на Инициативния комитет за поставяне на паметник на Левски в Шумен Георги Йоргов уточни, че идеята е мемориалът да бъде открит в навечерието на рождения ден на Апостола- 18 юли.

Паметникът е готов, бюстът – излят и само трябва да се определи мястото за поставянето му. Той ще струва около 20 хил. лв., парите са събрани от дарения от родолюбиви шуменци.

В крайна сметка съветниците от комисията по култура решиха, че предлагат на Общинския съвет идеята паметникът да бъде поставен пред щаба на Военния факултет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама