Обичаят Еньова буля оживя в Долна Митрополия

15:40, 24 юни 15 / Култура 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ритуалът Еньова буля оживя днес в СОУ „Васил Априлов“ в град Долна Митрополия. Поводът бе днешният празник Еньовден като възстановката и изложбата от билки бяха част част от проявите за празника, организирани от местното читалище „Просвета 1927“.

В ролята на Еньовата буля влезе 8-годишната Даниела Витанова, ученичка в СОУ „Васил Априлов“. Тя бе облечена в бяла риза и червено було, както и окичена с цветен венец на главата. Заедно с други момичета, Еньовата буля наричаше за здраве и плодородие.

Спазвайки ритуала, 8-годишната Даниела участва и в наричане коя мома за какъв момък ще се ожени, вадейки китките на девойките, оставени от предния ден в менче с мълчана вода.

След това всички момичета, заедно с останалите жители на града, дошли да наблюдават ритуала, преминаха под венеца за Еньовден, както повелява традиция днес.

Наредената във фоайето на читалище „Просвета 1927“ изложба бе под мотото „Билките - храна и лечебно средство“. Част от експозицията бяха щандове с билки и сувенири, изработени от децата в Школата по рисуване и пластика „Рейнбоу” към читалището с ръководител Зоя Пенева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама