„Президентките“ представя в Русе театър „Одеон“-Букурещ

16:05, 24 юни 15 / Култура 25 886 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плакети от името на кмета на Букурещ Сорин Опреску връчи днес директорът на отдел „Култура“ в румънската столица Емануел Попгеоргиу на зам.-кмета Страхил Карапчански, който прие подаръка от името на кмета Пламен Стоилов; на директора на отдел „Култура и образование“ в община Русе Ирена Петрова; на ръководителя на търговската мисия на България в Букурещ Бронислав Денев и на директора на Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе Орлин Дяков.

Това стана в началото на пресконференция, на която беше представен спектакълът „Президентките“, който румънският столичен театър „Одеон“ ще представи довечера пред русенската публика. Това ще стане в камерната зала „Слави Шкаров“ от 19.00 часа.

Малко по-късно – минути след 20.00 часа, театър „Маска“-Букурещ ще „подреди“ живи статуи в района на Паментика на свободата в центъра на Русе, подготовката за което вече тече усилено. След това те ще представят уличен театър от 21.30 часа пред централния вход на Доходното здание.

За първия спектакъл днес говори директорът на театър „Одеон“ Дорина Лазар, която изпълнява една от главните роли в него. Историята е за три стари жени, които нямат живот извън телевизора, религиозния фанатизъм, унизителната работа и спомените от миналото. Те не общуват с хората, а вътрешният им живот е плитко скроен, езикът им е изключително вулгарен и дори шокиращ, поясни Лазар. Умствените им хоризонти пък са обградени от дребнобуржоазно ежедневие и жестокост.

В ролите на трите георини, освен Дорина Лазар, ще се превъплътят Чока Блоос и Емилия Добрин, която не присъства на песконференцията, тъй като се оказа, че има проблеми при преминаването на Дунав мост.

Пиесата „Президентките“ е написана от австрийския драматург Вернер Шваб, който е бил силно революционно настроен, допълни Дорина Лазар. Мъжът е приключил живота си със самоубийство само на 39-годишна възраст в хотел в Грац, като в родината си е бил приеман толкова противоречиво, че австрийското културно аташе в Букурещ е отказало да присъства на премиерата на спектакъла в Румъния.

Той пък е сложен не само заради историята, която разказва, но и заради стила на автора и стремежа му да създава нови думи в немския език. Това усложнява не само превода, но и вникването в образите, каза пред представителите на медиите директорът на театър „Одеон“.

Постановката обаче е харесвана от публиката, защото първоначално е играна две години в друг театър в Румъния, а „Одеон“ я поставя вече 8 сезона. Миналата година са я представили и в Пловдив, където е била приета много добре от местната публика, разказа още Дорина Лазар.

Тя обърна внимание и върху изложбата с плакати на пиеси, които те играят. Тя е подредена на пано, разположено пред един от входовете на камерната зала „Слави Шкаров“.

По време на пресконференцията Дорина Лазар изрази желанието си да постави в Русе друг спектакъл на театър „Одеон“ - „Казанова“, но се оказа, че за него ще е нужно по-добро финансиране, тъй като са ангажирани много повече актьори, отколкото в „Президентките“.

Идеята се хареса на директора на русенския театър Орлин Дяков, който заяви, че в Европейската театрална работилница догодина ще бъде уредено театър „Одеон“ да дойде в Русе именно с „Казанова“.

Постановката на „Президентките“ е на Сорин Милитару, сценографията – на Алина Хереску, а музиката – на Ада Милеа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама