Ненчев уточнява детайлите по настаняването на американска техника в България

16:40, 24 юни 15 / Политика 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военният министър Николай Ненчев обяви, че в момента се водят разговори и се уточняват детайлите по разполагането на американска техника на територията на България. Той е в Брюксел, където се провежда дискусия по предложението на САЩ за разполагане на техника в Източна Европа, съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната.

Според Ненчев, в днешната усложнена обстановка няма нищо по-логично от това НАТО и съюзниците да укрепват общата ни сигурност.

„Това е дългосрочен ангажимент, свързан с огромни задължения и отговорности. Не трябва да има повече спекулации с предложението на американската страна за разполагане на техника на територията на България и още пет европейски страни. Това е част от общото усилие на страните-членки на НАТО за поддържане на по-висока бойна готовност и оперативна съвместимост. Това не е насочено към никоя страна, а американската техника ще бъде включена в различни учения и ще подпомага по-добрата квалификация на българските военнослужещи“, заяви Николай Ненчев.

Срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел започна със сесия на Северноатлантическия съвет, в която бе отчетен напредъкът в изпълнението на приетия в Уелс План за готовност за действие. Министрите дискутираха предизвикателствата пред променената среда на сигурност, като акцентът беше върху заплахите, произтичащи от действията на Русия, разрастващата се регионална нестабилност на юг, както и терористичните опасности от Ислямска държава.

Министър Николай Ненчев участва в среща, по време на която България и още пет държави от НАТО – Естония, Латвия, Литва, Словакия и Румъния, се присъединиха към водената от Германия група съюзници по Концепцията за рамкова държава. Общата цел на шестнадесетте европейски нации, участващи в тази инициатива, е да развиват съвместно отбранителни способности, необходими за нуждите на колективната отбрана.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама