Унгария временно затвори границата си със Сърбия

16:48, 24 юни 15 / Свят 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Унгария временно затвори границата си със Сърбия заради увеличаващия се поток от нелегални емигранти, съобщава агенция ТАСС, като се позовава на унгарския министър на външните работи Петър Сиярто.

"След като днес правителството изслуша доклада на министъра на вътрешните работи, решихме да предприемем тази мярка от съображения за сигурност," обясни Сиярто.

Още на 12 юни, Унгария заплаши да затвори границата си със Сърбия, за да спре увеличаващия се прилив на емигранти. Тогава премиерът Виктор Орбан заяви:

"Не смятаме, че е правилно да ни изпращат бежанци. Те трябва да се спират още на сръбска територия", заяви тогава унгарският премиер в интервю за местно радио и допълни още, че в момента се обмислят всички варианти, включително и физическото затваряне на границата. Орбан изрази готовност да изгради 175-километрова стена по границата със Сърбия. 

От началото на годината в Унгария са влезли 54 000 бежанци, като общо за цялата 2015 г. се очаква техният брой да достигне 130 000 души.

От началото на годината в страната се регистрира рязко увеличаване на емигрантите от Косово, но въпреки това най-голям брой хора идват от Сирия, Ирак и Афганистан. Според официални данни 95% от тях влизат в Унгария през Сърбия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама