12 години затвор за клошаря, убил събрат в Карнобат

17:02, 24 юни 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наказание 12 години лишаване от свобода наложи Окръжен съд Бургас на 48-годишния Димитър Стефанов. Той бе признат за виновен в това, че през февруари пребил до смърт с дървен сап с десет години по-възрастния от него Асен Янков.

Жестоката драма се разигра през нощта на 14 срещу 15 февруари край Карнобат. Двамата бездомници обитавали изоставена къща край Карнобат и са се препитавали със събиране на хартия и желязо. Скандалът между тях е започнал заради това, че по-възрастният пиел много. С последните изкарани пари вместо да купи храна, той взел спиртна напитка. Разправията между двамата се е задълбочила, когато убитият е оставил само 200 грама алкохол на събратя си. Тогава Димитър Стефанов грабнал дървен сап и започнал да удря Асен по главата, докато не издъхне в локва кръв.

Днес по молба на подсъдимия Окръжен съд Бургас разгледа делото като съкратено съдебно следствие. Преди това Стефанов призна всички факти в обстоятелствената част на обвинителния акт и заяви, че не желае да се съберат доказателства за тях.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас пледира, че Стефанов умишлено е извършил престъплението по особено жесток начин. Той е нанесъл общо пет удара само в областта на главата на пострадалия, като четири от ударите попаднали в лявата част на главата и са довели до счупване на черепа. Областта, върху която са нанесени ударите и средството, с което са нанесени — дървен сап, сочат по недвусмислен начин, че подсъдимият е целял смъртта на пострадалия. Държавният обвинител предложи наказание 18 години лишаване от свобода, като след редукция беше наложен затвор от 12 години. Прокурорът посочи, че както деянието, така и личността му са с висока степен на обществена опасност. Подсъдимият е многократно осъждан, няма постоянен адрес и води скитнически живот.

Защитникът на Стефанов пледира, че не е съгласен с правната квалификация на деянието като умишлено убийство, извършено с особена жестокост. Според него в действията на подзащитния му няма умисъл за извършване на убийство, а е причинил смъртта по непредпазлив начин в следствие на нанесена тежка телесна повреда и е извършил деянието, след като двамата с пострадалия са употребили алкохол. След като убил авера си, Димитър сам се предал в полицията, където разказал за всички обстоятелства от престъплението и съдействал за разкриване на обективната истина.

Днес в съдебната зала подсъдимият запази мълчание.

Съдебният състав посочи, че първоначално определеното на Стефанов наказание е 18 години лишаване от свобода. Предвид реда на съкратеното съдебно следствие, по което протича делото, това наказание е редуцирано с 1/3, като се постанови той да изтърпи 12 години лишаване от свобода при строг затворнически режим.

Присъдата на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в града в 15-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама