ВСС избра Калоян Топалов за шеф на СГС (обновена)

17:06, 24 юни 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 14 гласа "за", 3 "против" и 5 "въздържали се" Висшият съдебен съвет (ВСС) избра за председател на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов. Преди вотът за кандидатурата му членовете на Съвета се изказаха позитивно за личните му и професионални качества. Топалов бе изслушан по проблемите на СГС, като преди това изложи своята концепция.

"Не се притеснявам от това, че нямаше конкуренция, но щеше да е хубаво да има. Това е най-тежкият председателски пост в страната, така че не мога да говоря от името на останалите колеги защо не са се явили. Има една точка на насищане, в която човек, ако е отговорен, когато бъде премината, или трябва да поеме някаква отговорност или да се примири и да спре да недоволства. Съдът трябва да започне да работи нормално и без натиск и да започне да дава това, което се очаква от него - бързо и справедливо правораздаване", каза пред журналисти след избора той.

"Смея да кажа, че изборът, колкото и да се очакваше да бъде труден, се оказа не толкова труден. Пред нас се изправи един кандидат с кариера, свързана с Софийския районен и Софийския градски съд. Надявам се с днешното решение да сме дали знак, че проблемите, които временното ръководство започна да решава, ще намерят окончателно своето решение", Соня Найденова, представляваща ВСС.

В своята концепция Топалов се обяви за реформа във фигурата на съдебния помощник. “Обществена тайна е защо много от колегите не ги ползват. Обективен фактор е ниската им квалификация. Другата причина е, че всеки съдия си има стил на работа и писане на актове. Много по-времеемко е да дадеш на някого да ти напише акта и накрая да излезе нещо различно от това по стил, което ти пишеш. И то те дразни и ти отнема повече време и енергия да го коригиваш”, каза той. И допълни, че този въпрос не касае само него, а целият съд и решението за възможна промяна трябва да бъде подложена на широко обсъждане. “Те могат да бъдат ангжирани в различни дейности. Има добра практика във ВКС - съдебните помощници проверяват жалби, като така облекчават работата на зам.-председателя. Ползват се и за отговаряне на искови молби и въззивни жалби по делата, по които страната е СГС”, допълни Топалов.

По думите му, в СГС трябва да има дежурен съдия след работно време.

Той обеща да направи пълен анализ на работата на администрацията. Течащата в момента проверка, назначена от временното ръководство, е показала редица несъответсвия - като например в някои деловодства има по двама деловодители на един състав, а в други - по един деловодител на два състава.

“Назначаване на втори зам.-председател, който се занимава само с даването на разрешение на СРС, бе добро решение. Това обаче е непосилна работа за един човек, колегата изнемогва”, смята той.

Топалов посочи, че е работил и по времето, когато професията е била престижна и доставяща удоволствие, но е преживял и периода, в който авторитетът на съдиите умишлено е бил сринат. “Имам желанието и вярвам във възможностите си да върна СГС на полагащото му се място”, каза той. Като основен проблем, съдията посочи натовареността и разпределението на делата в търговското и гражданското отделения. “Това е може би най-натоварения съд в цялата страна”, каза Топалов.

Изборът се забави с повече от час и половина, след като ВСС не успя да събере достатъчно от членовете си заради обсъждането на съдебната реформа, което се провеждаше в същия час.

Постът стоеше овакантен от февруари т.г., когато Владимира Янева подаде оставка след като бе временно отстранена по искане на главния прокурор Сотир Цацаров заради неправомерни разрешения за СРС по аферата “Червеи”. Тя се спаси от дисциплинарно производство.

СГС е най-големият окръжен съд в България и значението му за системата е ключово. Именно там е първата инстанция за лицата с имунитет.

Калоян Топалов е съдия по граждански дела. В становището на Етичната комисия към ВСС той е оценен изключително високо. Две поредни години е бил преподавател в Националния институт на правосъдието. Започнал е професионалната си кариера през 1999 г. именно от СГС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама