Сливен получи близо 3 мил. лева от Българо-швейцарска програма

17:37, 24 юни 15 / Политика 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Сливен Кольо Милев, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и швейцарският посланик Денис Кнобел подписаха проектни споразумения по „Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи“. Сливен, заедно с Русе и Бургас, е една от трите български общини, които ще изпълняват проекти по програмата за включване на роми и социално уязвими групи. Одобреното финансиране за общината е в размер на 2 716 000 лв.

„Сливен ще използва средствата за построяване на обединено детско заведение и за комплексни услуги в кв. „Надежда”. Проектът е важен, защото от 80 години в най-големия квартал на Сливен с ромско население, не е имало такава голяма инвестиция. Местната власт, без подкрепа, няма как да се справи с проблемите, с маргинализирането на тези общности. Това е инвестиция не само в ромския квартал, тя е важна за цялото общество, защото ако тези общности  бъдат оставени на самите себе си, тяхното включване в правилата, в реда на обществото ще стане невъзможно“, посочи кметът.

Параметрите на подписания вчера договор представи зам.-кметът Румен Стоилов. Близо 50 на сто от стойността на проекта е за инфраструктура – 1.5 млн и 50% за услуги за срок от 3 години. 10% е ангажимента на общината за съфинансиране, само в частта инфраструктура, т.е. около 150 000 лв е съфинансирането на община Сливен за този проект. Предвижда се проектиране и изграждане на ОДЗ в кв.”Надежда” за което има отреден терен, с решение на общинския съвет. Предвиждат се 6 групи, от които 2 яслени и 4 - детска градина. Проектът предвижда да се обхванат 150 деца и персонал от 32 души, които да работят в това ново ОДЗ. Като допълнение към сградата на детската градина се предвижда да се изгради и да се оборудва здравно-информационен център с три кабинета – ОПЛ, лекар педиатър и акушер-гинеколог, със собствена манипулационна, както и да се изгради общностен център, който в края на проекта ще се трансформира в читалище.

 „Проектът на Община Сливен предвижда една много сериозна кампания сред населението на квартал „Надежда” за мотивиране, за поддържане на желание на родителите  за записване на децата в новата детска градина и последващо записване в училище, посочи Дилян Стойков, началник на социалния отдел в общината. Предвидени са сериозни кампании за превенция на ХИВ, СПИН, туберкулоза и други обществено значими заболявания. Застъпени са проблеми с раждания в ранна възраст, дейности с контрацепция и семейно планиране. Предвидени са също дейности за приемственост, доброволчество и застъпничество в общността. Повече от 10 000 души ще ползват социалните услуги в тригодишната дейност на проекта, каза още Стойков.

Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи е част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, която цели подкрепа на социалното включване на роми и се изпълнява съвместно с Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването. Швейцарската страна финансира 85% от общата стойност на бюджета на програмата (8 088 500 швейцарски франка), а българската - 15%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама