Freedom House: Политическата и икономическа система в България са в риск

19:26, 24 юни 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Неформалните връзки между политическите лидери и икономически групи, особено собственици на медии, излагат на риск стабилността на българската политически и икономическа система". Това пише в доклада си американската неправителствена организация Freedom House.

Според анализаторите въпреки, че от падането на комунизма България консолидира система от демократични институции, присъедини се към НАТО и ЕС, проведени са редица честни и свободни избори, през последните няколко години политическата стабилност се изплъзва на страната.

Freedom House констатира, че общественото доверие в институциите е ниско, някои етнически малцинства са обект на дискриминация. От там подчертават, че икономическата зависимост, пристрастия и концентрация на собствеността влошават качеството и плурализма на българските медии.

Докладът "Нации в преход" оценява държавите по няколко показателя – избирателен процес, гражданско общество, независими медии, национално демократично управление, местно демократично управление, независимост на правосъдието и корупция. Оценката е от 1 до 7,като 1 е оценка за най-голям демократичен прогрес, а 7 - за най-малък.

Общата оценка за България е общо 3.29.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама