И барокови "статуи" затанцуваха в центъра на Русе (видео + снимки)

22:04, 24 юни 15 / Култура 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Живи "статуи" населиха централната градска градина в Русе броени дни, след като из нея бродиха "дракони", "феи", "рицари" и множество други герои по време на Русенския карнавал, когато хиляди "маскираха" площад "Свобода".

Това бе част от изненадата, която поднесе театър „Маска“-Букурещ на русенци и гостите на града. Той гостува в Русе като част от Четвъртото издание на Европейската театрална работилница. Театър „Маска“ е специазиран в т. нар. уличен театър и представи концепцията на директора си Михай Малаймаре, включена и в последното издание на Международния фестивал на живите статуи в Букурещ, който приключи на 1 юни. Това е уникално културно събитие не само за Румъния, но и за цяла Източна Европа.

Всяка "статуя" или композиция имаше табела, на която бе написано, какво представя. Актьорите изиграваха кратки етюди на различни теми под музикален съпровод, между които буквално застиваха за почивка. "Звукът на музиката", "Фигаро", "Белите клоуни", "Жените на бара", давещи мъката по загубените си мъже по време на Втората световна война, "Играта на крикет" на Кралицата, Шапкаря и Алиса, "Човекът кактус", "Куклите", "Готвачът", "Падналият ангел" и др. бяха сред любопитните роли, впечатлили малки и големи. Не липсваха и изненади, като свирещ на латерна актьор, който раздвижваше и публиката с покани за танци към дамите, след като ги призоваваше да си изтеглят късметче.

След това част от "статуите" затанцуваха и в специално подготвеното за целта представление "Барок" пред централния вход на Доходното здание.

Другата вечер също е тяхна. На 25 юни, четвъртък, от 19.00 часа в Доходното здание е пиесата на „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир. Постановката също е Михай Малаймаре. Театърът е пластичен, поради което няма да има субтитри, освен за 66-ия сонет на Шекспир, който публиката ще чуе на финала на спектакъла. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама