Емил Райнов: Москов работи на парче

22:07, 24 юни 15 25 1033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на здравеопазването Петър Москов работи на парче. До вчера проблемите бяха в сектора, бяха едни и се гласуваха. Днес се видя, че пак е пропуснато нещо. Така не се работи – несериозно е.

Това заяви пред София Topnovini.bg Емил Райнов, народен представител от ПГ на БСП и член на здравната парламентарна комисия.

Изказването на Райнов идва след предложението на здравния министър държавните служители, които получават над две минимални работни заплати или над 720 лв. месечно, сами да плащат здравните си осигуровки.

Социалистът попита, ако Москов е имал такава идея, защо не я е вкара със законопроект за здравното осигуряване, който миналата седмица бе гласуван на второ четене.

„Това беше неговият законопроект с неговите промени и там такова нещо не видяхме. Някак си закъснява с тези неща“, отсече Емил Райнов.

По думите му БСП винаги са твърдели, че трябва да се преразгледа групата хора, които държавата ги осигурява. Някои от тези групи трябвало да бъдат под държавна закрила – ученици, студенти, пенсионери и бременни майка, а и безработните граждани през първите 6 месеца. При тях било логично. Същевременно с това съществуват големи групи, които получават много добри доходи.

„Все пак е въпрос на сериозен анализ, който трябва да бъде изготвен по темата. Не може да хока с интервюта и да се задават такива основополагащи желания в здравното осигуряване“, категоричен е червеният депутат.

Попитан дали това няма допълнително да намали доходите на лекарите, които и без това се оплакват от ниските си заплати, Райнов обясни, че въпросът трябва да бъде зададен по друг начин.

„Тук това не касае заплащането на лекарите. Това касае здрваноосигурителния модел, който всеки плаща според възможностите си и ползва според потребностите си. Това е солидарният модел, който работи в цяла Европа“, обясни депутатът.

Според Райнов държавата пресира и гони хората, които плащат вноските си и работят. Гони социално уязвимите групи, които ги кара да плащат с 5 години назад вноските си. Някак си свенливо сме освободили държавата от нейните ангажименти.

„Със Закона за здравното осигуряване се даде възможност чак през 2026 година държавата да плаща равноправно с работещите. Този аргумент много повече ще отблъсне хората да участват в осигурителния модел и от там ще паднат и приходите“, допълни Емил Райнов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама