Новите технологии в образованието обсъждаха представители на Русенския университет в Дъблин

10:43, 26 юни 15 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 23 юни в един от най-големите университети на ирландската столица – Dublin City University, ректорът на Русенски университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев откри третата среща на членовете на европейската тематична мрежа „Бъдещото образование и обучение по компютинг. Как да помагаме ученето по всяко време и на всяко място“. За събитията на престижната конференция информират от Русенския университет.

В мрежата са включени 67 университета и фирми от 35 европейски страни. Темата на проекта е в пълен синхрон с инициативата на Европейската комисия за отваряне на образователната система чрез новите технологии, в съответствие с която на всеки трябва да се даде възможност да учи по всяко време и на всяко място, с помощта на всеки преподавател и с използване на всяко крайно устройство – компютър, лаптоп, таблет или смартфон. 

Участниците в срещата бяха приветствани от декана на факултета по инженерство и компютинг, проф. Бари МакМулин, а също и от посланика на Р България в Ирландия, Негово Превъзходителство Бранимир Заимов.

В своята презентация, координаторът на проекта, проф. Ангел Смрикаров подчерта, че по отношение на адаптирането на образователната система към дигиталното поколение чрез прилагане на нови образователните технологии Русенският университет отдавна е излязъл от групата на „плахите“ иноватори и, след кратък престой в тази на „умерените“, вече е в групата на „смелите“ иноватори.

На 25-ти юни чл. –кор. проф. дтн Христо Белоев откри и шестнадесетата по ред международна научна конференция по Компютърни системи и информационни технологии CompSysTech’15. Пленарни доклади изнесоха проф. Ярослав Покорни от Пражкия университет, Чехия, проф. Валери Маринов от Държавния университет в Дакота, САЩ и проф. Рори О‘Конър от Дъблинския университет. Учени от различни страни презентираха над 50 доклада в 3 секции. Ректорът награди най-интересните доклади с кристалния приз THE BEST PAPER, която награда е запазена марка на Русенския университет. Конференцията се провежда под егидата на световната Асоциация по компютърни машини. Докладите, изнесени на конференцията се публикуват във виртуалната библиотека на тази организация и се индексират от SCOPUS. По пет сборника с доклади се изпращат в библиотеката на Конгреса на САЩ.

В рамките на международната среща на Европейската тематична мрежа и на международната конференция CompSysTech’15, чл. –кор. проф. дтн Христо Белоев проведе срещи с ръководството на Дъблинския университет в които са очертани посоките на бъдещото сътрудничество. Ръководителите на университета-домакин бяха отличени с Кристалния знак на Русенския университет. Ректорът проведе и поредица от срещи с представителите на партньорските университети и институции от над 30 държави, участващи в международната среща и конференция.

Чл. –кор. проф. дтн Христо Белоев и зам. –ректорите на университета проф. д-р Велизара Пенчева, проф. д-р Юлияна Попова и проф. д-р Ангел Смрикаров проведоха срещи с посланика на Република България в Ирландия, Н. Пр. Бранимир Заимов. Чл. –кор. проф. дтн Христо Белоев отличи Н. Пр. Бранимир Заимов с Плакет на Русенския университет.

Следващата среща и конференция ще се проведе в Берлин. Ректорът, чл. –кор. проф. дтн Христо Белоев вече е изпратил покана на Канцлера на Федерална Република Германия Ангела Меркел – Docrtor Honoris Causa на Русенския университет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама