Депутатите одобриха социална помощ за пострадали при бедствия, които не могат да си позволят застраховка

10:57, 26 юни 15 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата да подпомага хората, пострадали при бедствия, които нямат възможност да застраховат имуществото си – такива промени в Закона за защита при бедствия приеха депутатите на първо четене. Текстовете бяха одобрени с 90 гласа "за", 25 - "против" и 10 въздържали се.

Агенцията за социално подпомагане чрез своите структури ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнати чрез индивидуална преценка за това, доколко лицето не е могло заради социалния и икономическия си статус да застрахова само имуществото си срещу съответния риск, пише в мотивите към законопроекта. Предоставяното от държавата подпомагане ще бъде до размера на данъчната оценка на съответните имоти.

В същото време гражданите ще бъдат задължени "да вземат мерки за предпазване на имуществото си и за ограничаване на вредите от бедствието, както и да спазват предписанията на компетентните органи за отстраняване на източниците на опасност за причиняване на вреди". В мотиви на законопроекта е записано, че той цели "да се стимулира сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура на гражданите".

„Идеята с промените в Закона за защита при бедствия и аварии е да защитим социално слабите, които нямат възможност да защитят имуществото си“, заяви зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев по време на дебатите. Той уточни, че не се предоставят никакви инженерни функции на Агенцията по социално подпомагане и няма да има субективен подход.

Против поправките се обявиха от левицата и от Патриотичния фронт. Според Георги Божинов (БСП) текстовете са обидни, защото не е помислено комплексно за защита на населението от бедствия и аварии.

Според Корнелия Нинова (БСП) предлаганият закон е и гавра, защото се ограничава кръга от хора, които могат да получат помощ. Тя обясни, че по сега действащия закон всички, пострадали при бедствия, могат да получат обезщетение до размера на цената на данъчната оценка на имота.

Димитър Байрактаров (ПФ) пък обяви, че законопроектът е лош."Вменяват се нови задължения на Агенцията за социално подпомагане, която няма капацитет да ги поеме. В много от случаите практически няма какво да се оценява. Чрез законопроекта един министър се опитва да оказва политическо влияние чрез формата на подпомагане, когато хората са станали жертва на бедствия и аварии", посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама