С европейски средства съхраняват песенния фолклор в Стражишко

11:37, 26 юни 15 / Култура 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С информационно събитие приключи в Стражица проекта “Музиката на родния край”, който се финансира от ПРСР по мярка 323 Б “Опазване и възстановяване на културното наследство». Бенефециент на земеделската програма е Община Стражица, а проектът е спечелен чрез МИГ “Лясковец-Стражица”.

Проектната разработка е на стойност 43 038 лева. Заключителният концерт се проведе на 23 юни на сцена пред Общински детски комплекс в Стражица. В концерта се включиха участници от новите школи за духови и народни инструменти сформирани от ОДК, възпитаниците от Школата по китара, самодейни танцови и певчески формации, и индивидуални изпълнители от Стражица и Виноград.

Участие взе и Мажоретния състав към ОДК и гостуващите малки самодейци от училището във Виноград с худ. ръководители Георги Рашков и Петко Николов. Събитието откри официално кметът на Община Стражица инж. Детелина Борисова. Тя подчерта значението на този проект и стратегическия ефект от него - запазване на автентичното музикално наследство в района на Стражица.

Проектът е с няколко дейности. След направено проучване бяха идентифицирани 22 автентични песни от района на Стражица, Виноград, Сушица, Балканци, Бряговица. Същите са публикувани в нарочно издадена информационна брошура. Детска фолклорна певческа формация разучава песните, като чрез тази приемственост те ще бъдат съхранени за в бъдеще.

Чрез средствата по проекта са осигурени още нови униформи и аксесоари за Мажоретния състав към ОДК, инструменти: гъдулки, тамбури, кавали, гайди, тъпан и 10 броя носии за Народния оркестър към комплекса, и инструменти и 20 нови униформи за Духовия оркестър към ОДК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама