1284 деца и младежи от Разградско са преминали обучение по психосоциална подкрепа

11:41, 26 юни 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В рамките на три години общо 1284 деца и младежи от област Разград с подкрепата на млади доброволци от БМЧК преминаха обучение по психосоциална подкрепа. Обученията бяха част от програма „Партньори за социална промяна”, осъществена с подкрепата на Фондация”Велукс” и в партньорство с Датския Червен Кръст, съобщи директорът на Областния съвет на хуманитарната организация в Разград д-р Милена Кехайоова.

Дейностите по тригодишната програма, по която работи БМЧК в Разградска област бяха ориентирани към подкрепа на уязвими деца за преодоляване на предизвикателствата, пред които те се изправят. Задачата бе областната червенокръстка организация да обучи доброволци на БМЧК, които да придобият знания и умения, за това как да провеждат ателиета в училища, свързани с психосоциалната подкрепа, каза д-р Кехайова.

Ателиета по психосоциална подкрепа са насочени към ученици от четвърти и осми класове в училища. Целта на тези сесии, съдържащи много игри, групова работа и дискусии с учениците, е да им помогнат да се научат по-добре да разпознават различните емоции, да изработят правилни механизми за справяне със стреса и да реагират адекватно в ситуация на конфликт. Те са проведени от доброволци в учебни заведения на общините Разград, Исперих, Кубрат, Завет и в Цар Калоян.

Осемнадесет доброволци на БМЧК, работещи по двойки до края на учебната 2014/2015 проведоха девет ателиета по психосоциална подкрепа в четвърти и също толкова ателиета в осми класове - по три надграждащи сесии всяко едно. Първата сесия във всеки обучителен модул е посветена на емоции, втората - на стрес, а третата - на взаимоотношения и конфликти. Обучени са общо 258 четвъртокласници в шест училища в общините Разград, Кубрат, Исперих и Завет и 157 ученици от осми класове в 8 учебни заведения на пет общини .

В рамките на направление „Психосоциална подкрепа за деца и младежи”, през 2013, 2014 и 2015 година са обучени 44 доброволци от пет клуба на БМЧК от област Разград, които проведоха 41 ателиета в четвърти класове и достигнаха до 810 деца, както и 24 ателиета в 8 клас с обучени 474 ученици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама