Ненчев: България е дала съгласие за военната техника още 2006 г.

12:02, 26 юни 15 / Политика 25 722 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По силата на споразумение между правителствата на САЩ и България от 2006 г. се предвижда разполагането на военната техника и военнослужещи на територията на България. Това се е случвало многократно в миналото. Това заяви военният министър Николай Ненчев по време на парламентарния контрол в Народното събрание, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Техниката ще бъде разположена у нас, като ще бъде използвана за учения, които да повишат готовността и боеспособността на НАТО за справяне с дестабилизиращи ситуации в региона.

„Ученията са необходими за поддържането на подготовката и боеспособността на българската армия армия“, категоричен е е Ненчев. „Действително България е дала съгласие за разполагането на военна техника, но сте го дали вие със споразумение от 2006 г.“, каза военният министър в отговор на въпрос на Атанас Мерджанов (БСП), който го попита каква е позицията на държавата ни относно тези действия на САЩ и НАТО.

В споразумението регламентирано за какъв период от време ще остане у нас това въоръжение. "Тази техника ще бъде разпределена в 6 държави - 2000 бойни машини, артилерията ще е от 1750 оръдия, самолетите ще бъдат 235 ударни и 67 вартолети. Няма нищо притеснително в това“, увери Николай Ненчев.

„В България ще има евентуално около 40 танка, които не бива да се разглеждат, като каквато и да е заплаха“, посочи Ненчев.

Пред журналисти военният министър бе попитан, ако ще идва американската техника в България, нормално ли е военният министър да не знае за това. „Към нас до момента не е постъпило официално искане за постоянно разполагане на тежка и военна техника. Това е само учение“, категоричен е Ненчев.

По време на срещата на военните министри от НАТО в Брюксел е направен преглед за постигнатото на периода от последната среща на Алианса през септември миналата година в Уелс. По-специално за мерките за гарантиране на безопасността на съюзниците. Те са обединени в плана за действие за готовност и обхват на цялата източна част на НАТО по земя, въздух и море. Ще бъдат изградени и командни центрове в Румъния, Полша, Естония, Литва, Латвия и България.

„Вече имаме готовност да назначим всичките 40 служители, които ще работят в българския център“, съобщи Ненчев. Обсъдени били и промените в средата за сигурност, за дългосрочна промяна на отношенията с Русия и за нарастващата дестабилизация както на юг, така и на изток.

Министърът бе попитан за коментар относно изявлението на бригаден генерал Норман Кулинг, заместник-командващ на корпуса на американската морска пехота в Европа, че на българска територия ще бъдат разположени 155 души, 4 танка, 6 леки бронирани машини и 3 гаубици за период от 18 месеца. Кулинг също така бе заявил, че „нашето намерение е да убедим руснаците и г-н Путин да се въздържат от агресия“.

Ненчев отговори, че целта била и такава, но също така да и участваме във възможно най-много учения не само на територията на България. „Целта на инициативата е тези танкове да бъдат толкова, колкото е необходимо. След това е вероятно да отидат в други страни, които са част от това споразумение“, категоричен бе военният министър.

Тази година предстояли няколко учения. В Ново Село ще има съвместна подготовка с участието на два броя танкове М1А2, 4 броя машини „Страйкър“, 60 военно служещи от личния състав на сухопътните войски на САЩ, 120 инженерни формирования. В Граф Игнатиево ще се проведе учението „Тракийски орел“ с 11 бойни самолета, 3 транспортни и 300 военнослужещи от ВВС на САЩ. От 3 юли в учението „Бриз 2015“ участие ще вземат кораби на страните-членки на НАТО. Това са България, Гърция ,Турция, Румъния, САЩ, както съдове на две постоянни корабни групи на НАТО с участието на Португалия, Холандия и Испания.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама