Депутати сезират КС за правилата за избор на управител на БНБ

12:23, 26 юни 15 / Политика 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутати са събрали 60 подписа и ще сезират Конституционния съд заради приетите от парламента процедурни правила за избор на нов управител на БНБ, съобщиха от БСП и инициаторът на подписката Емил Димитров от Патриотичния фронт. Искането е подкрепено и от народни представители от БДЦ и „Атака“.

Те настояват КС частично да отмени решението на парламента, в което се казва, че право да издигат кандидати за управител на БНБ имат само парламентарните групи, а не и отделни депутати, какъвто беше редът досега.

"Създадоха се съмнения са определена нагласеност на избора и задкулисие на управляващото мнозинство, който се опитва да предреши избора на управител на БНБ", заяви Чавдар Георгиев от левицата. По думите му целта им е да бъде спряна сегашната процедура и да започне нова, „за да може изборът на нов управител на БНБ да бъде безспорен".

„Искаме спазване на Конституцията и прозрачна процедура за управител на БНБ. В момента върха на демокрацията за някои хора от ГЕРБ е партия и държава да се обединят в едно“, коментира и Емил Димитров.

За поста гуверньор в момента официално има три кандидатури, но изборът изглежда предрешен от управляващите от ГЕРБ, които заложиха на Димитър Радев от МВФ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама