Над 2500 души излязоха на протест за тока в Стара Загора

13:06, 26 юни 15 25 624 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 2500 участваха в протестното шествие по улиците на Стара Загора срещу повишаването на цената на тока за бизнеса. Повече от половината бяха от предприятията на холдинг Загора, в чийто състав влизат най-големите консуматори на електроенергия в града. Според организаторите над 6 000 души са заявили желание да участват, но са въведени ограничения, за да не се смущава работата в града. Над 100 фирми само в Стара Загора участват в протестните действия.  

Протестиращите носеха плакати с надписи: „Независима КЕВР, не означава безотговорна КЕВР”, „Няма да плащаме кражбите в енергетиката”, „Спираме работа днес, за да не затворим утре” и др. Шествието спря пред сградата на Областната управа, където говориха представители на бизнеса.

„Излизаме за хляба си, защото в индустрията ножът е опрял до кокала”, каза пред множеството Румен Радев, зам.- председател на Асоциацията на индустриалния капитал и икономически директор на холдинг Загора. По думите му предлаганото увеличение на цената на електроенеригята ще доведе до загуба от над 1 млн. лв. годишно само за предприятията в холдинга, в които работят 3200 души.

„Искаме да ни видят, ние сме от малката презряна част наречена производители. Всеки божи ден ние произвеждаме и изнасяме продукция за 120 млн. лв.”, емоционално обясни Радев. По думите му за енергийните експерти било важно да не се вдига цената на тока за битовите абонати, защото са гласоподаватели и умишлено се противопоставяли производители и битови потребители. „Ако държавниците ги избират на четири години, то нашите избори са всеки ден, защото клиентът ни избира всеки ден”, каза още Румен Радев. Той обясни, че има възможност за генериране на 350-630 млн. лв. годишно от реформи в енергетиката. Радев предупреди, че ако през следващата седмица не се започнат реформите, следващия петък протестиращите отново ще са тук.

„Няма как да обясним на чуждите клиенти, че вдиаме цената на продукта, защото у нас вдигат тока, те просто ще отидат на друг пазар”, каза Славин Янакиев, изпълнителен директор на най-големия консуматор в града чугунолеярният завод „Прогрес”. „Няма да спрем да протестираме, докато не получим ясна програма за реформи”, категоричен бе той.

„Стара Загора дава пример на цялата страна, как най-добре се организира бизнеса. Ключовата дума не е против, а солидарност, да работим заедно и с правителството, това е шанс да се получат реформите”, каза Олег Стоилов, председател на Търовско-промишлената палата в Стара Загора. Според него протестът е и сериозно предупреждение, че ако не се тръгне към реформи той ще продължи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама