Разградски фирми протестираха срещу увеличаването на тока

13:10, 26 юни 15 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разградски фирми се включиха днес в националния протест на бизнеса срещу предстоящото увеличение на цената на тока за бизнеса. Протестът бе подкрепен от стотици служители на фармацевтичните заводи „Биовет” и Антибиотик”, без да бъде спрян работния процес. Всички те носеха стикери „Ден на траур за българската икономика” и лозунги „Силна индустрия означава нови работни места” и „Подкрепяме правителството в решението му за незабавно провеждане на реформа в енергетиката”.

Изпълнителният директор на „Биовет“ в Разград Теменуга Газдова обясни, че в предприятието работят 700 души. По думите й  увеличението на цената на тока ще доведе до увеличаване на себестойността на продукцията и намаляване на конкурентноспособността на фирмата на международните пазари. Ще се наложи да се спрат и планирани инвестиции и увеличения на заплати, а може да се наложат и съкращения на работни места, каза още Газдова.

По думите на изпълнителният директор на „Антибиотик” Димитър Папазов увеличението на цената на тока ще доведе до масови фалити на структуроопределящи предприятия, до съкращаване на персонал и до липса на рентабилност на производството им. „Точно преди три години ситуацията беше същата , хиляди хора излязоха на протест срещу увеличението на цените на тока, сега дойде време и за бизнеса, защото вече и при нас нещата са на ръба”, каза Папазов. Той смята, че има резерви в енергетиката, които трябва да се използват, за да не се увеличава цената на тока. „Цели отрасли бяха заличени от българската икономика, фалираха фирми като „Кремиковци”, „Химко” и др., вече дойде време да протестират и последните оцеляващи, каквито сме ние в областта на фармацията”, коментира още Папазов. Той отбеляза, че цената на електроенергията формира 25 на сто от себестойността на продукцията на фирмата, в която работят 550 работници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама