София ще черпи опит от Париж за възстановяване на градската среда

13:12, 26 юни 15 25 642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичният кмет Йорданка Фандъкова подписа меморандум за сътрудничество с кмета на парижкия район "Маре" Пиер Едембон за подобряване на градската среда в София, предаде репортер на София Topnovini.bg. Подписът си върху меморандума постави и сенатор Ив Дож - президент на Асоциация за ценностите на френското културно наследство и представител на Националната асоциация на френските исторически градове, райони и сектори за опазване на културно наследство.

Пиер Еденбом е на посещение в София с делегация от Министерството на културата и комуникациите на Франция. Сътрудничеството между райони на София и Париж е договорено между Фандъкова и кмета на френската столица Ан Идалго на срещата, която се провели на 24 март в Париж.

След подписването на меморандума Фандъкова заяви, че целта не е София да заприлича на някоя от другите европейски столици. По думите й, градът притежава сериозно историческо наследство, което обаче не се поддържа добре. За това ще се черпи опит от Париж, които са първенци сред градовете, които най-добре стопанисват и опазват историческите си ценности.

Кметът на "Маре" обясни, че при тях сериозното възстановяване на градската среда и поетапната поддръжка на културните и исторически ценности в областта е започнала още през 1962 година. Тогава влизат в сила програмите и проектите с цел опазване на ценното историческо наследство и експлоатацията му.

„Маре” е един от най-богатите и интересни квартали на западния бряг на река Сена. Освен с великолепните си сгради от XVI и XVII век, той е известен с това, че в него са живели кардинал Ришельо и Виктор Юго. Там се намира и музеят на Пабло Пикасо.

Подписването се състоя в Официално фоайе на Столичната община. Предстои съвсем скоро да бъде изработен план за работа по първите стъпки от споразумението, след което то ще бъде обсъдено на семинар с главния архитект на София Петър Диков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама