През август пускат частично движението по пътен възел "Сливница"

16:38, 26 юни 15 / Политика 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почти на 70% е завършен пътният възел „Сливница“ на западната дъга на околовръстния път, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол. Тя припомни, че договорът е сключен през 2012 г., а стойността му е почти 48 млн. лева. Основната част от околовръстния път е почти завършена и активната работа в момента е по пътния възел бул. „Сливница“. Продължителният процес по отчуждаването на терените на протежението е причината да се работи чак сега, обясни министърът, уточнявайки, че в участъците са разкрити археологически разкопки.

„Имаме актуализиран график на строителя. Крайният срок на този проект е 31 октомври тази година. Самото движение с временна организация на това кръстовище се надявам още през месец август да го пуснем, за да облекчим поне частично трафика в тази посока особено София-Калотина“, каза още регионалният министър.

Ремонтираните 80 км от магистралите „Тракия“ и „Хемус“ са вместени в бюджета, похвали се Павлова. Към допълнителните 100 млн. лева за двете автомагистртали са добавени и няколко съоръжения и виадукта.

Времето за ремонт е намалено, а качеството на изпълнението се следи строго от министерството, посочи тя.

По думите й, в постановлението на Министерския съвет, с което се отпускат средствата, е записано ясно кои са предвидените за ремонтиране участъци от магистралите. „Правителството на „Орешарски“ обяви поръчката за по-малко на брой километри, за много повече средства, отколкото предвиждат тези. 50 процента от средствата са били по линия на Европейската инвестиционна банка, но те не са безвъзмездни“, каза регионалният министър във връзка с обявената от предишното правителство процедура за ремонт на същите участъци. Тя допълни, че средства са от заема, който България има по линия на транзитни пътища.

По-рано днес на пресконференция за безопасността на пътя министър Павлова заяви, че ремонтите по магистралите ще завършат на 1 юли, тъй като според статистиката за пътнотранспортни произшествия най-много ранени на пътя има през месеците юли и август. Ремонтите на 4-те виадукта ще продължат, защото няма как да се случат за два месеца. Голяма част от участъците ще бъдат завършени изцяло, каза още Павлова. 

Ремонтите се извършват шахматно, затова движението вече е обърнато и автомобилите се движат в направените участъци, а в отсрешните платна работата се осъществява в момента, добави регионалният министър. "Ще останат около 3 км, на които трябва да бъде довършена маркировката, тъй като от днес до сряда ще вали дъжд, а при такова време асфалт не се полага", заяви Павлова.

Близо 50 км ще бъдат пуснати, с изключение на двата виадукта на автомагистрала „Тракия“ и трите виадукта на автомагистрала „Хемус. Маркировката по новите участъци е така наречената шумяща, а не стандартна, за да се предотвратява заспиването на шофьорите, защото ПТП-та по автомагистралите са или заради силна скорост, или заради заспал на волана водач, обясни министърът.

Новите мантинели, които се подменят по всички ремонтирани участъци на мостовете и на виадуктите, отговарят на наредбата за допълнителна еластичност.

Най-голям процент на загиналите по пътищата са младите хора, които са под 30-годишна възраст, като най-често инцидентите се случват на територията на градовете, каза във връзка с безопасността на пътя министърът на регионалното развитие и благоустройство, като сподели, че самата инфраструктура е много важен елемент за безопасността на пътя. Затова и министерството прави актуализация на наредбата за проектиране на пътищата и на наредбата, която е насочена към изграждането на транспортно-комуникационните системи по пътищата не само по магистралите, но и в урбанизираните територии, където са уличните мрежи, бус лентите и велоалеите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама